![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam takie oto pytanie: Jak mógłby uzyskać w najprostszy sposób jak tylko się da następujący efekt: opiszę słownie ![]() Mam obszar tekstowy TEXTAREA, tak jak tutaj na forum i chciałbym zrobić przycisk, tak jak jest na tym forum i na innych, żeby ten tekst po zaznaczeniu, wbił automatycznie w znaczniki, niech będzie wytłuszczenia? proszę o wyrozumiałość, szukałem ale takie bardzo trudne rzeczy znalazłem, że nie mogę do tego jeszcze podjechać na luzaku. dzięki -------------------- Chęci to nie wszystko, trzeba działać. B. Lee |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam takie oto pytanie: Jak mógłby uzyskać w najprostszy sposób jak tylko się da następujący efekt: opiszę słownie ![]() Mam obszar tekstowy TEXTAREA, tak jak tutaj na forum i chciałbym zrobić przycisk, tak jak jest na tym forum i na innych, żeby ten tekst po zaznaczeniu, wbił automatycznie w znaczniki, niech będzie wytłuszczenia? proszę o wyrozumiałość, szukałem ale takie bardzo trudne rzeczy znalazłem, że nie mogę do tego jeszcze podjechać na luzaku. dzięki Najprostrze co może być to skorzystać z gotowych projektów. Nie ma co się rozdrabniać i pisać swojego TinyMCE http://tinymce.moxiecode.com/ OpenWebware http://www.openwebware.com/ Powinieneś sobie poradzić Pozdrawiam Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby autoamtycznie pojawiały się znaki to musisz poczytać o AJAX - inaczej nie uda się bez przeładowania strony.
Kwestia zrobienie czegoś takiego nie jest taka trudna. Ogólnie. Tworzy się formularz dodający wpis i na górze nad text area dodaje się buttony czy linki (wszystko jedno). Następnie poprzez AJAX przypisuje się zdarzenie do przycisku button. (zwykły warunek if). Można to zrobić na php ale jest to złe rozwiązanie ponieważ strona musiała by się przeładować i trzeba by było wykorzystywać zmienne sesyjne do zapamiętywania danych z formularza itd itp. Poczytaj tu http://gajdaw.pl/ajax/ -------------------- ---------------------------
"Jeżeli trzeci dzień z rzędu nie chce Ci się pracować tzn że dziś jest ŚRODA ! Algorytmy , Programowanie , Tworzenie WWW - SPRAWDŹ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz na myśli dodanie BBCODE to proponuję coś takiego:
Ten post edytował nexis 26.09.2008, 13:11:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nexis, wielkie dzięki o taki efekt własnie mi chodzi. Co do Ajax to trzeba mieć znajomość JAVA, no ja narazie wiem, jak język wygląda ale nie operuję jeszcze w nim samym jako takim
![]() Dzięki za wszelką pomoc -------------------- Chęci to nie wszystko, trzeba działać. B. Lee |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 12 Dołączył: 5.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nexis, wielkie dzięki o taki efekt własnie mi chodzi. Co do Ajax to trzeba mieć znajomość JAVA, no ja narazie wiem, jak język wygląda ale nie operuję jeszcze w nim samym jako takim ![]() Dzięki za wszelką pomoc trzeba mieć znajomość JAVASCRIPT -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dlaczego na końcu funkcji "b" znajduje się return false; ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak na mój gust tylko i wyłącznie dlatego, że funkcja powinna cos zwracać ;P
A na poważnie to nie jest tu potrzebne (chyba, że w jakiś szczególnych przypadkach się przydaje? Ale raczej nic mi do głowy nie przychodzi ![]() @down: Wtedy ok, ale przy tym buttonie do niczego nie służy. A ten guzik nigdy nie będzie wysyłał formularza bo ma inną funkcję... Ten post edytował drPayton 30.09.2008, 23:00:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dlaczego na końcu funkcji "b" znajduje się return false; ? Przy użyciu przycisku typu submit powstrzymuje go to przed wykonaniem domyślnej akcji, czyli wysłaniu formularza. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.05.2025 - 09:12 |