![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Chciałbym, aby na mojej intranetowej stronie był możliwy export wybranych tabel do pliku Excell. Chciałbym, aby była możliwość wyboru kolumn z danej tabeli jakie mają zostać wyeksportowane do pliku Excel np za pomocą CheckBoxów. Moja tabelka MySQL o nazwie: "oprogramowanie" posiada 3 kolumny: "id_programu", "nazwa_programu", "system_operacyjny". Próbowałem zrobić to w ten sposób, ale to chyba nie tędy droga, proszę o pomoc. Chciałbym też w miare możliwości mieć wybór do możliwości podania, gdzie zapisać plik/
pozdrawiam Ten post edytował nighttrain 7.10.2010, 10:09:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Poczytaj w google jak pisać formularze [najlepiej z method="post"]
2. Poszukaj jak odbierać dane przesłane z formularzy 3. Naucz się operować na wyrażeniach logicznych [przydadzą się do sprawdzania, który checkbox zaznaczył użytkownik] 4. Gdy pojmiesz powyższe punkty manual->fopen/fwrite |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odświeżę troszkę temat ponieważ próbuję skorzystać z pewnej biblioteki opisanej tutaj: http://chumby.net/?p=29 robię wszystko jak napisane i 'dupa' po odpaleniu moje pliku php o nazwie: excel.php otrzymuję białą stronę i tyle... Dosłownie przekopiowałem tamten kod.
W tym samym katalogu mam więc plik o nazwie Excel.php: Kod <?php <require_once "ExcelExport.php"; $xls = new ExcelExport(); $xls->addRow(Array("First Name","Last Name","Website","ID")); $xls->addRow(Array("james","lin","www.chumby.net",0)); $xls->addRow(Array("bhaven","mistry","www.mygumballs.com",1)); $xls->addRow(Array("erica","truex","www.wholegrainfilms.com",2)); $xls->addRow(Array("eliot","gann","www.dissolvedfish.com",3)); $xls->addRow(Array("trevor","powell","gradius.classicgaming.gamespy. com",4)); $xls->download("websites.xls"); ?> oraz ExcelExport.php: Kod <?php class ExcelExport { var $file; var $row; function ExcelExport() { $this->file = $this->__BOF(); $row = 0; } function __BOF() { return pack("ssssss", 0x809, 0x8, 0x0, 0x10, 0x0, 0x0); } function __EOF() { return pack("ss", 0x0A, 0x00); } function __writeNum($row, $col, $value) { $this->file .= pack("sssss", 0x203, 14, $row, $col, 0x0); $this->file .= pack("d", $value); } function __writeString($row, $col, $value ) { $L = strlen($value); $this->file .= pack("ssssss", 0x204, 8 + $L, $row, $col, 0x0, $L); $this->file .= $value; } function writeCell($value,$row,$col) { if(is_numeric($value)) { $this->__writeNum($row,$col,$value); }elseif(is_string($value)) { $this->__writeString($row,$col,$value); } } function addRow($data,$row=null) { //If the user doesn't specify a row, use the internal counter. if(!isset($row)) { $row = $this->row; $this->row++; } for($i = 0; $i<count($data); $i++) { $cell = $data[$i]; $this->writeCell($cell,$row,$i); } } function download($filename) { header("Pragma: public"); header("Expires: 0"); header("Cache-Control: must-revalidate, post-check=0, pre-check=0"); header("Content-Type: application/force-download"); header("Content-Type: application/octet-stream"); header("Content-Type: application/download");; header("Content-Disposition: attachment;filename=$filename "); header("Content-Transfer-Encoding: binary "); $this->write(); } function write() { echo $file = $this->file.$this->__EOF(); } } Powiedzcie czemu to może nie działaś? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 11 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:40 |