![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2009 Skąd: root Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam! Jak zrobić dynamiczny tekst? Tzn. wpisuję tekst w formularzu i on pokazuje się na stronie. Potem wpisuję drugi tekst i pokazuje się on pod pierwszym tekstem. Screen tego o co mi chodzi:
![]() Nie chodzi mi o gotowy skrypt, ale naprowadzenie czego w skrypcie użyć. Tutaj próbowałem użyć pętli i tablic ale mi nie wyszło... -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zapisujesz sobie ten tekst gdzieś (do pliku lub bazy danych) i potem przy wyświetlaniu tekstów listujesz sobie zapisane dane.
Ten post edytował wookieb 17.08.2009, 17:50:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz to robić na bazie czy plikach? Jak na bazie danych to tu jest o MySQL: http://www.egrafik.pl/porady/phpmysql-oper...iem-bazy-mysql/ , a tu są opisane operacje na plikach: http://programowanie.celary.net/operacje_n...kach_w_php.html .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
kurcze nie wiem ale przytałem kilka razy i chyba chodzi Ci o JaveScript. ma to działać tak:
wpisuje text1 wpisuje text2 wpisuje text3 i potem: text1 text2 text3 coś takiego? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odczytujesz co jest w pliku: file_get_contents a potem dopisujesz to co było + nowe dane file_put_contents
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2009 Skąd: root Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie chcę tego zapisywać do bazy ani do pliku- za każdym razem gdy wywołam stronę ma być pusta bez tekstu. najbliżej chyba rozwiązania mojego problemu jest piotrooo89..
-------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To sobie w sesji zapisz. I po sprawie.
Nie każdy musi mieć włączony js. Ale powiedz co chcesz zrobić, do czego Ci to potrzebne? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
spróbuj coś takiego:
choć dalej nie wiem czy Ci o to chodzi. //EDIT Cytat To sobie w sesji zapisz. I po sprawie. Nie każdy musi mieć włączony js. ale to ma być dynamiczne a w przypadku sesji musisz przeładować. btw. kto normalny wyłącza JS'a? Ten post edytował piotrooo89 17.08.2009, 18:05:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
spróbuj coś takiego: choć dalej nie wiem czy Ci o to chodzi. chodzi mi o to, że po naciśnięciu 'submit' pokazuje się tekst To sobie w sesji zapisz. I po sprawie. Nie każdy musi mieć włączony js. Ale powiedz co chcesz zrobić, do czego Ci to potrzebne? w sesji? tzn. jak? -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
kurcze mylisz pojęcia. dynamicznie to znaczy bez przeładowywania strony i właśnie od tego mamy JS'a. jeśli chcesz to zrobić po wysłaniu submita to poczytaj o formularzach w php i nie truj takimi podstawami.
Ten post edytował piotrooo89 17.08.2009, 18:09:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
kurcze mylisz pojęcia. dynamicznie to znaczy bez przeładowywania strony i właśnie od tego mamy JS'a. jeśli chcesz to zrobić po wysłaniu submita to poczytaj o formularzach w php i nie truj takimi podstawami. ale jak robić, żeby wyświetlały się teksty jeden po drugim? jakiś link? -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
Wrzucasz do sesji np.
Jako tablicę i dodajesz potem elementy $_SESSION['tekst'][] = 'tekst'; a potem pętlą
PODSTAWY PODSTAW. Ten post edytował fifi209 17.08.2009, 18:14:17 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie marudź
RTFM ![]() |
|
|
![]()
|
|
więcej odemnie nie dostaniesz. masz wszystko na tacy, a w necie pełno tutorialów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik html index.html
Plik js skrypt.js
Mój przykład wykorzystuje bibliotekę prototype.js Ten post edytował emp 17.08.2009, 18:21:18 -------------------- Temat zamykam i przenoszę do Bangladeszu.
To jest wiadomość śmierci jeśli ją czytasz to znaczy że pozostało ci 30 sekund życia, więc lepiej zacznij się modlić. |
|
|
![]()
|
|
nie marudź RTFM ![]() taaaaaaaaaaaaaaak!!! to jest to, dzięki, leci pomógł ![]() -------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat btw. kto normalny wyłącza JS'a? Twierdzisz, że jestem nienormalny? Że jak mam włączonego noscripta i wyjątki na stronach, które odwiedzam regularnie, to jest coś źle ze mną? Nie, po prostu ja i wiele mi podobnych osób nie lubi jak coś gra i świeci na wejście. Nie wszystko jest dla adblacka np. fleshowe strony, filmiki na stronach etc.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co racja to racja. ja też nie lubię ciągnąć niewpotrzebnych libów, żeby zobaczyć jak mi ramka wokół pola tekstowego robi się czerowna albo zielona. Co innego dedykowane serwisy na Ajax'ie ale w tym temacie mamy przykład wykonania tego zadania w sposób banalny trzmea linijkami kodu i sposób z prototype.js. Tylko po co ten cały lib?
|
|
|
![]()
|
|
Ja jeszcze mam ostatnie pytanie: czy dałoby radę zrobić coś takiego w PHP?
-------------------- zmoderowano - zbyt fajna
|
|
|
![]()
|
|
Tak, sesjami/ciasteczkami. Ale sesje lepsze.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:57 |