![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
mam pytanie jak zrobić, żeby w przypadku pobrania jakiejsc opcji (przy edycji wpisu) rozpoznał ją i pominął na liscie (bo teraz mam powtorzoną opcję na liscie) chyab wiecie o co chodzi - powiedzmy, ze edytuje plik z value = 2 - i w edycji pozakuje mi aktualny value - nie chce aby na liscie wyboru gdzies tam znowu byl powtorzony value 2 (jak zwykle zamotałem), oto kod:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Totalnei zle sie za to zabrales.
Masz miec jedna liste opcji, bez zadnego sztucznego dodawania aktualnie edytowanej. Zas na tej liscie, przy aktualnie edytowanej opcji masz dodac atrybut selected="selected" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czyli działający wycinek wygląda tak: - dzięki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli działający wycinek wygląda tak: - dzięki
A nie lepiej coś takiego:
Proszę o wyrozumiałość - mogłem popełnić gdzieś błędy w pisowni... Edit: zapomniałem dopisać, że lepiej trzymać te dane w bazie niż duplikować na stronach: tabela `grupy` składać się będzie z `grupa_id` (jako INT(2) Auto Increment) oraz `grupa_nazwa` (varchar(100))... grupa_id grupa_nazwa 1 Budownictwo Mieszkaniowe 2 Obiekty Użyteczności Publicznej 3 Przestrzeń Publiczna 4 Obiekty Handlowe 5 Pozostałe Realizacje A później wyciągasz to zapytaniem do <select><option></option></select> tak jak pokazałem wyżej. Ten post edytował gogomania 5.05.2017, 09:32:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
echo "<option value='grupa_id' disabled selected style='display:none;'>Wybierz...</option>";
Mozesz mi wyjasnic po co tam jest disabled selected i jeszcze display none? Czemu nie dales tam jeszcze color:black; oraz chips and fries? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
echo "<option value='grupa_id' disabled selected style='display:none;'>Wybierz...</option>"; Mozesz mi wyjasnic po co tam jest disabled selected i jeszcze display none? Czemu nie dales tam jeszcze color:black; oraz chips and fries? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Oczywiście, że mogę wyjaśnić po co to jest. Chciałem uzyskać pokazanie "Wybierz" jako szary select, który znika po dokonaniu wyboru. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: Ahh widzę do czego pijesz. "disabled" faktycznie nie jest potrzebne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował gogomania 5.05.2017, 10:51:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 09:47 |