![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Kenexos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Jak najprościej można zrobić PA do logowanie ? ![]() Mam takie coś:
Chciałbym żeby wp.pl widział tylko użytkownik z access admin. I odpowiednie pliki np: dodajadmin.php mógł w niego wejść admin jakoś tak by normalny root i nie zalogowany, zawartości pliku nie widział. Dzięki pozdrawiam!
Powód edycji: Poprawiłem tytuł tematu. /webdicepl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
BTW: Problem nie ma najmniejszego związku z MySQL, więc polecam edycję tematu. // Gość nie może edytować swoich postów ![]() // ~webdicepl -------------------- |
|
|
-Kenexos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wiem pomyliłem się;/ Więc moderator musi zmienić temat.
A co do twojego skryptu to chyba nie tak, bo ja mam
I w access z bazy dahych przechodzi root i admin. A to co mi dałeś:
To chyba u mnie nie zadziała;/ @topic Dalej szukam pomocy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jeżeli $_SESSION['access'] nie istnieje, lub jest różne od 'admin', to przenieś go do logowanie.php i zakończ wykonywanie skryptu.
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
-Kenexos- |
![]()
|
Goście ![]() |
No tak ale jak bo nie kumam.
Chce tylko by w jakimś tam pliku był dostęp tylko dla access admin.! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No tak ale jak bo nie kumam. Masz napisać jedną jedyną instrukcję warunkową, która sprawdzi czy: - $_SESSION['access'] istnieje (isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual). Jeśli nie istnieje, to użytkownik się nawet nie zalogował - $_SESSION['access'] ma wartość 'admin'. Jeżeli którykolwiek z tych 2 warunków nie będzie spełniony, to masz gnoja przekierować na logowanie.php i zakończyć wykonywanie skryptu. session_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, exit" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Czego tu nie rozumieć? -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
-Kenexos- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
isset jest to funkcja ktora sprawdza czy dana zmienna zostala utworzona
Przyklad:
Tutaj znajdziesz pare rzeczy na temat sesjii :Sesje Ten post edytował simonX 5.08.2008, 23:44:35 -------------------- |
|
|
-Kenexos- |
![]()
|
Goście ![]() |
No już nie wiem coś takiego?
sprawdzamy, czy zmienna POST o nazwie pass w ogóle istnieje, a jak istnieje, to czy zawiera poprawne hasło. W moim przypadku hasło to: ‘wwwww’. Można je oczywiście zmienić… Jeżeli hasło jest poprawne, to zmiennej sesyjnej admin przypisujemy wartość ‘ok’, czyli znaczy to, że administrator jest zalogowany Oczywiście to przykład z jakiejś strony a chciałbym to zastosować w swoim problemie ale nie wiem jak!.. Potrzebuje tylko czegoś takiego by na admin.php mogła wejść osoba zalogowana i z session acces (admin) a tak wszyscy mają root. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zróbmy tak chyba wiem o co Ci chodzi(ale za to musi być "+"
![]() tworzymy plik o nazwie config.php gdzie trzymamy haslo i login do admina
teraz plik logowanie.html gdzie bedziemy podawac nasz login i haslo zeby sie zalogowac a teraz pszemy skrypt ktory bedzie sprawdzal czy passy do admina pasuja z pliku config.php
Ufff....Ciezko bylo o cus takiego Ci chodzilo?? -------------------- |
|
|
-Kenexos- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ehh ;/ Dzięki za skrypt komuś się przyda ale może ja wytłumaczę jeszcze raz.
Skrypt odpowiedzialny za zapisanie sesji: (chyba ![]()
I takie coś:
I chce zrobić by ten link pojawił się tylko dla access : admin ! Moja baza: Cytat user_id username access email haslo data_rejstacji 5 dawid root email4@o2.pl haslo 2008-07-30 21:33:10 2 karol admin email@o2.pl haslo 2008-07-30 21:33:10 Chyba już wiecie o co chodzi tak..? Dzięki i pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widać, że szukasz kogoś, kto napisze ci 100% gotowca.
SimonX napisał ci jak powinien taki skrypt wyglądać na podstawie pliku. To powiedz mi, czy to jest taki problem aby teraz trochę pomyśleć i zamiast pliku wyciągnąć login/hasło z bazy? Powiedziałbym Ci jak to zrobić, ale po co? Jeżeli sam nie chcesz do tego dojść to wybacz... -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 3.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam tak:
Przy każdym pomyślnym zalogowaniu generuje liczbe od 1 do do ileśtam, potem wsadzam do sesji. Przy każdym pomyślnym zalogowaniu wsadzam jego ip zew do sesji. Przy każdym pomyślnym zalogowaniu wsadzam jego nick do sesji. a potem tylko sprawdzam: i wstawiam dane dla admina.. else die ("Brak dostępu"); i koniec ;D -------------------- ![]() Dziękuję wszystkim za pomoc w PHP :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:42 |