![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób mogę wykonać taką operacje?
Potrzebuje dopisać wartość pobraną przez formularz: Mam plik.php z zawartością: Lp. String n 5 String E 4 String D 3 String C 2 String B 1 String A Chciałbym teraz dopisać - pobierając String F z formularza: Lp. String n 6 String F 5 String E 4 String D 3 String C 2 String B 1 String A W jaki sposób mogę to zrobić? W manualu dotarłem do funkcji file(plik.php) która pobiera mi stronę do tablicy, dodam element w odpowiednie miejsce, ale nijak nie umiem, żeby mi włożyło zmodyfikowaną treść w plik.php. Jakaś pomoc? Wskazówki? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
file_put_contents wkłada do pliku.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://il.php.net/manual/en/function.fopen.php + http://il.php.net/manual/en/function.fwrite.php
ewentualnie możesz taj jak tu w przykładzie dopisać ciąg znaków do końca pliku:
-------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
file_put_contents wkłada do pliku. Tylko pytanie co włoży i w które miejsce? Bo potrzebuje tak jak podałem w minispecyfikacji: wrzucić tekst w konkretne miejsce - np w 2 linijkę, żeby zawartość pliku pozostała ta sama. Nie wiem czy dobrze specyfikuje to co chce: Mam plik o nazwie a.html i chce wyjąć z niego zawartość, w drugiej lini wstawić nowy tekst - dodać linijkę tekstu - i zapisać zmiany w tym samym pliku czyli a.html. Później przez formularz chce umożliwić wpisywanie wierszy na górę tabeli pod wiersz nagłówkowy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Tylko pytanie co włoży i w które miejsce? ..... Przecież napisałeś, ze wczytasz plik przy pomocy file, zmodyfikujesz tablicę na taką jaką chcesz mieć. Miałeś jedynie problem jak zapisać tę tablicę spowrotem do pliku. Wiec ci mówię: file_put_contents. Staraj się odrobinę bardziej skupić na tym o co pytasz i na co dostajesz odpowiedź. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wiem, że głupie pytanie - ale file_put_content "zamazuje docelowy plik" i wkłada tam nową zawartość?
|
|
|
![]()
|
|
No tak. No ale przecież całą nową wartość (wraz ze starą) masz przecież w tablicy...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to przecież najpierw pobierasz starą zawartość dopisujesz nową i potem wkładasz używając file_put_contents
-------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Spoko, już zaczaiłem:) Myślałem, że put dopisuje do pliku a nie nadpisuje - już wszystko gra:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:10 |