Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP] Ścieżka bezwzględna - konfiguracja serwera lokalnego
miki22
post 19.04.2014, 19:41:30
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Chciałem sobie uprościć życie i zakupiłem edytor phpDesigner 8. Chciałem i.im. skończyć z ładowaniem co 2 min. plików na serwer zewnętrzny w celu sprawdzenia działania.
Zainstalowałem więc serwer lokalny w oparciu o XAMPP (dbając by wersje APPACHE, PHP MySQL ect. były zgodne z moim zewnętrznym serwerem). Wszystko pięknie działa do momentu kiedy w moim testowanym skrypcie pojawia się fukcja include a włąsciwie nie sama ta funkcja tylko jej ścieszka. W niektórych skryptach muszę użyć ścieżki bezwględnej która musi wyglądać (ze wzglęgu na serwer zewn.) następująco: '/home/nazwa_firmy/public_html/biblioteki/php/nazwa-pliku.php'. Wywala mi błąd żę nie można include-ować pliku nazwa-pliku.php. :/
Czytałem, iż można w php.ini podać domyślną ścieżkę gdzie będą wyszukiwane include-owane. Nie bardzo się znam na konfiguracji php.ini może ktoś mi pomoże?
Go to the top of the page
+Quote Post
Turson
post 19.04.2014, 19:52:48
Post #2

-----

Podawaj ścieżki zaczynając od slasha, ścieżka zaczyna się wtedy od folderu głównego public_html, czyli np. /biblioteki/php/nazwa-pliku.php a będzie ok.
+Quote Post
miki22
post 19.04.2014, 20:34:44
Post #3

-----

Niestety nic nie pomogło sad.gif

Na moim zew. serwerze (oczywiście jak plik jest w jakimś podkatalogu bo jak jest w głównym to znajduje) taki błąd:
CODE
Warning: include(/biblioteki/php/nazwa-pliku.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/nazwa_firmy/public_html/dir1/dir2/test1.php on line 9

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/biblioteki/php/nazwa-pliku.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/nazwa_firmy/public_html/dir1/dir2/test1.php on line 9

Na lokalnym serwerze podobnie.
Może jednak coś zrobić z tym include_path na lokalnym serw.? Wtedy na zewnętrznym mógłbym dać jak było i działa czyli /home/nazwa_firmy/public_html/ itd a na lokalnym skonfigurować odpowiednio include_path? Tylko włąsnie nie mam doświadczenia z plikami konfiguracyjnymi PHP sad.gif((

EDit:

Sprawdziłem dla serwera zewnętrznego jaki jest $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] i niestety jest /home/nazwa_firmy/public_html/ a nie public_html

EDIT2:

Na komputerze stworzyłem podobną strukturę katalogów jak na serwerze zew. czyli C:/MojeWWW/home/nazwa_firmy/public_html/dir1/dir2 (gdzie C:/MojeWWW/ jest skonfigurowane jako DocumentRoot) jednak instrukcja include '/home/nazwa_firmy/public_html/dir1/dir2/test1.php'; nadal nie działa do momentu kiedy nie dodam include 'C:/MojeWWW/home/nazwa_firmy/public_html/dir1/dir2/test1.php';
Moje pomysły jak to rozwiązać to jak wyżej pisałem odpowiednie skonf. opcji include_path. Nie mam w tym doświadczenie więc czy mógłby ktoś mi to wyjaśnić w miarę przystępnie? <prosi>. Albo jakieś maskowanie ścieżki C:/MojeWWW/ czyli dokument root - a o tym nie mam bladego pojęcia.

Ten post edytował miki22 20.04.2014, 14:04:03
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.05.2025 - 08:29