![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 6 Dołączył: 8.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam miałem pewien skrypt do logowania na stronę za pomocą hasła i wyglądał on o tak:
Wszystko było OK. Nie dawno zacząłem uczyć się PHP i chciałem dodać do tego Login czyli nazwę użytkownika, która będzie sprawdzana ale efekt jest taki, że nie działa logowanie - wpisuje poprawne a nie loguje. Oto kod zmodyfikowany przeze mnie:
Czy mógłby mi ktoś z was powiedzieć gdzie jest błąd i go poprawić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To
Zamień na:
Masz tam type="name" zamiast type="text". Sprawdzałeś co zwraca Ci tablica $_POST ? Ten post edytował Mackos 8.04.2013, 20:24:47 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 6 Dołączył: 8.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a to robi jakąś różnicę większą ?
@ EDIT: Poprawiłem nie działa to jest skrypt do edycji strony z poziomu przeglądarki. No i co wiek ktoś w czym tkwi ten błąd ![]() Ten post edytował Xart 8.04.2013, 20:27:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak wysyłasz formularz to co zwraca Ci
Aha i jeszcze
Powinno wyglądać chyba tak:
Ten post edytował Mackos 8.04.2013, 21:13:25 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Nie, nic mi nie zwraca i nigdy nie zwracało, po prostu odświeża stronę i nie loguje...
Strona z tym skryptem to: http://invictum.comoj.com/admin.php Nie strona ze skryptem po zalogowaniu mam gdzie indziej masz cały kod: I tak dalej Ten post edytował Xart 8.04.2013, 21:13:27 |
|
|
![]()
|
|
Wyżej Ci napisałem gdzie masz błąd, popraw sobie.
-------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Na 100% nie w tym błąd bo to na oko widać... Stronę po zalogowaniu mam umieszczoną na samym dole !
Do tego błąd... Parse error: syntax error, unexpected '}' in /home/a6862596/public_html/admin.php on line 146 A jak usune tę linie to nie potrzeba logowania bo można edytować bez... Umieszczone jest na pewno w dobrym miejscu bo jak było na samo hasło to działało pięknie... Ten post edytował Xart 8.04.2013, 21:23:41 |
|
|
![]()
|
|
Aha, ok czyli twierdzisz że ten warunek
po wpisaniu poprawnego loginu i hasła nie wyświetli Ci ponownie formularza logowania, ale warunek jest poprawny tak? I pytanie drugie - pomocnicze - jaki warunek należy spełnić żeby ten końcowy `else` się aktywował? -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Formularz po wpisaniu poprawnego loginu i hasła się wyświetli na nowo a powinien się zalogować do panelu admina....
Podałem adres więc sam zobacz zmienne są login-brzydki hasło-brzydki http://invictum.comoj.com/admin.php Myślę, że to ta linijka wszystko psuje:
bo jak wcześniej było samo hasło to:
takie coś działało ale wtedy login można wpisać byle jaki a skrypt sprawdza tylko poprawność hasła. Pozdrawiam Ten post edytował Xart 8.04.2013, 21:32:29 |
|
|
![]()
|
|
Kolego, bez urazy - może to późna pora i zmęczenie, ale nie myślisz ani trochę
![]() Pozwól że Ci rozpiszę. Masz warunek:
Który na mowę ludzką działa tak: JEŚLI login to "brzydki" ORAZ hasło to "brzydki" (czyli poprawne login i hasło) TO wyświetl formularz logowania (i dalej) JEŚLI INACZEJ I login nie jest "brzydki" LUB haslo nie jest "brzydki" TO wyświetl formularz logowania JEŚLI NIE POWYŻSZE pokaż kod strony po zalogowaniu. Nie uważasz że chyba nie tak powinien wyglądać ten warunek ? Powinieneś mieć: JEŚLI login to "brzydki" I haslo to "brzydki" TO wyświetl stronę po zalogowaniu JEŚLI NIE wyświetl formularz logowania Napisałem Ci już odpowiedź pełną na Twój problem ![]() Jeśli chcesz pisać aplikację to musisz kombinować i myśleć logicznie. -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 2 Dołączył: 6.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
jest to niepoprawne. Słowa else if piszemy razem. Będzie: 2. Pisz pełne <?php Kod <? // zakladanie wskazanego pliku na Kod <?php // zakladanie wskazanego pliku 3. OR działa, lecz piszemy || i dla czytelności dodaj tutaj nawiasy: Kod }elseif($_POST['haslo']!=$haslo or $_POST['login']!=$login) { na Kod }elseif(($_POST['haslo']!=$haslo) || ($_POST['login']!=$login)) { 4. Cytat Parse error: syntax error, unexpected '}' in /home/a6862596/public_html/admin.php on line 146 Która to 146 linijka? Chyba jest tam niedomknięcie lub jest za dużo klamer. Ten post edytował Cross77 8.04.2013, 21:48:28 |
|
|
![]()
|
|
MÓWIĘ CI ŻE WCZEŚNIEJ DZIAŁAŁO !
AKTUALNIE JEST TAK I NIE DZIAŁA:
ALE WCZEŚNIEJ BYŁO TAK I DZIAŁAŁo
Cały kod strony po zalogowaniu masz lol. Wszystko jest podane. Dodałem tylko login i edytowałem warunki więc czemu teraz nie działa ![]() Od razu mówię że reszta działa bez problemu po zalogowaniu i interesuje mnie tylko błąd tego logowania czemu wcześniej działało a teraz nie działa ![]() Ten post edytował Xart 8.04.2013, 21:47:32 |
|
|
![]()
|
|
Czytaj ze zrozumieniem.
Ja Ci napisałem dosłowne rozwiąznie problemu, nie widzisz różnic między tym co ja Ci piszę a tym co jest w Twoim kodzie. Przeczytaj sobie cały wątek na spokojnie, i zastanów się nad logiką swoich warunków na które kolejny raz zwracam Twoją uwagę. Na gotowca nie licz ![]() Ten post edytował Mackos 8.04.2013, 21:52:16 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Przeczytałem i ty wnioskujesz że kod strony po zalogowaniu jest w złym miejscu co jest nie możliwe bo działało bez loginu.
Tylko że wcześniej było samo hasło to ja dodałem sobie login i nie działa.... Więc jeżeli mam zły warunek bo już sam się pogubiłem to macie podany stary kod ze sprawdzaniem hasła i dodajcie mi do niego sprawdzanie loginu będę zadowolony. Ten post edytował Xart 8.04.2013, 21:54:18 |
|
|
![]()
|
|
To nie zrozumiałeś. Kod strony jest w dobrym miejscu.
MASZ ŹLE NAPISANY WARUNEK IF Na gotowca nie licz, pomimo że już właściwie Ci go napisałem Ten post edytował Mackos 8.04.2013, 21:56:43 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Więc jakbyś był tak miły i pomógł koledze który jest zielony i napisał mi poprawiony warunek będę wdzięczny...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 2 Dołączył: 6.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj:
i polecam wprowadzenie sesji. Ten post edytował Cross77 8.04.2013, 22:04:41 |
|
|
![]()
|
|
Jakiś błąd: Parse error: syntax error, unexpected $end in /home/a6862596/public_html/admin.php on line 152
150 <?php 151 } 152 ?> |
|
|
![]()
|
|
Dodaj jeszcze jedną klamrę zaraz za tą. Edytowałem tamten post. Popatrz na niego.
|
|
|
![]()
|
|
Działa !
Dzięki wielkie chłopie jesteś wielki ! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:22 |