![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, otóż piszę sobie skrypt, i nagle pokazuje mi się błąd:
405 Not Allowed nginx/0.5.33 Jak mogę to naprawić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 16 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej pokaż ten skrypt, bo tak ciężko cokolwiek doradzić.
Spróbuj wyczyścić cache i ciasteczka, i zobacz też czy na innej przeglądarce się to pokazuje. Może w skrypcie mylisz metodę POST z GET, albo odwołujesz się do nieprawidłowego URI. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyczyściłem ciasteczka z tej strony, ale żeby mieć dostęp do tego trzeba się zalogować, więc po zalogowaniu się spróbowałem i to samo. W przeglądarce IE (na codzień korzystam z Firefox) to samo.
Skrypt jest troszkę długo, a propo jestem słaby trochę w php, może ktoś mi pomoże to zoptymilizować? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te 8 sql możesz zmieścić w jeden, np. UPDATE users SET `imie`='$imie', `nazwisko`='$nazwisko' WHERE id='$user[id]' Być może to było niedozwolone na Twoim hostingu.
|
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem wszystkie zapytania na takie:
i wciąż ten sam błąd, zresztą w innym pliku mam to samo (pare UPDATE'ów pod rząd) i działa. Jeszcze jakieś propozycje? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko jest mi tu znaleźć błąd, poszukaj może jakaś pętla w określonych warunkach jest nieskończona, wykonuje się w nieskończoność.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te 8 update'ów rzeczywiście warto było zoptymalizować wkładając je w jedno zapytanie, ale to nie powinno tutaj być problemem (co najwyżej przekroczyłbyś limit zapytań do bazy danych, ale to się objawia błędem bazy a nie błędem HTTP).
Kod 405 oznacza "Method not allowed" (niedozwolona metoda), i pojawia się w przypadku gdy serwer odmoawia obsługi danego typu żądania. Wygląda na to że masz gdzieś zablokowane wysyłanie formularzy przez POST. Sprawdź plik .htaccess - tam to może być blokowane. Ten post edytował SirZooro 17.08.2008, 13:15:44 |
|
|
![]()
|
|
Robię testy na yoyo.pl, a tam nie ma dostępu do htaccess
Może lepiej jest robić testy u siebie na kompie, na np. webserv? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robienie testów na swoim kompie ma tą zaletę że jest szybsze i wygodniejsze, ale czy w tym konkretnym przypadku pomoże zlokalizować problem - nie wiem, musisz sprawdzić. Osobiście spodziewałbym się że na lokalnym komputerze wszystko może działać jak należy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 16 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w linijce nr 6:
nie powinno być tak?
myślę, że to stanowi tutaj problem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 11:05 |