![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2019 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,mam problem mianowicie posiadam takie coś do logowania na stronę:
a chciałbym żeby jedno konto np. admin było logowane z innego pliku jako administrator. Podpowie ktoś jak to zrobić? Jestem totalnie zielony w php mam projekt szkolny do zrobienia muszę to zrobić ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem pytanie, co to znaczy z innego pliku?
W jaki sposób masz przechowywane dane do logowania? -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2019 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane logowania są w bazie. Po zalogowaniu sesji przekierowuje na stronę main.php to by była strona dla użytkownika, a chce jeszcze strone dla admina żeby miał dodatkowe opcje w panelu czyli zeby np. ladowalo strone admin.php. Ja jestem zielony w php dlatego może też źle myśle to jak coś mnie poprawcie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dołóż jakaś flagę isAdmin i po niej sprawdzaj czy może mieć includowany plik.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co ładować dwa pliki?
Ja bym dał warunek że jeśli admin to menu pokazać inne, przecież strona main i admin będzie miała ten sam wygląd? -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 66 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Popcorn biore..
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Popcorn biore.. ![]() Ja jadłem popcorn jak Nospor tłumaczył Ci zasadę stronicowania ![]() Do tego niezła komedia ![]() -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
Ja Panowie nic nie rozumiem z tego co piszecie
![]() ![]() ![]() Po co ładować dwa pliki? Ja bym dał warunek że jeśli admin to menu pokazać inne, przecież strona main i admin będzie miała ten sam wygląd? Jeśli da rade tak zrobić żeby ladowało inne menu to jak najbardziej. Bo tak wyglad będzie taki sam. Ten post edytował ReCiak 18.05.2019, 13:56:14 |
|
|
![]()
|
|
Do SESSION dałbym numerki, jeśli SESSION['rank'] ( zamiast ZALOGOWANY ) == false // pokazujemy formularz logowania
jeśli SESSION['rank'] == 1 // czyli gość po logowaniu, pokazujemy menu zwykłego usera jeśli SESSION['rank'] == 2 // to znak że to jest admin, pokazujemy menu i funkcje dla admina a w bazie danych dać rekord rank i tam ustawiać numerki ![]() Nawet sesji nie trzeba, tylko sprawdzić rank z bazy danych ![]() -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
Do SESSION dałbym numerki, jeśli SESSION['rank'] ( zamiast ZALOGOWANY ) == false // pokazujemy formularz logowania jeśli SESSION['rank'] == 1 // czyli gość po logowaniu, pokazujemy menu zwykłego usera jeśli SESSION['rank'] == 2 // to znak że to jest admin, pokazujemy menu i funkcje dla admina a w bazie danych dać rekord rank i tam ustawiać numerki ![]() Nawet sesji nie trzeba, tylko sprawdzić rank z bazy danych ![]() Tylko w jaki sposób będzie mi zmieniało to menu? Nie rozumiem jakbyś mógł napisać przykładowy kod z tego co wysłałem było by super bo tak to ciężko mi to zrozumieć. |
|
|
![]()
|
|
Aaa, czyli chcesz gotowca?
Tutaj na forum raczej wszyscy pomagają dociekliwym i tym, którzy chcą się nauczyć ![]() Napisałem ci co możesz zrobić ![]() Teraz trzeba to przerobić pod twój przykład, ale wysil głowę, skonstruuj pierwszy, wstępny kodzik, a My wszyscy będziemy go tutaj poprawiać aż zadziała ![]() ![]() -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 13 Dołączył: 29.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdzasz w jakiś sposób czy użytkownik wpisał poprawne hasło i login? Możesz przypisać id rangi do sesji i później zapytaniem mysql sprawdzić czy osoba odwiedzająca daną stronę jest administratorem czyli Select... Where id=...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 66 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja jadłem popcorn jak Nospor tłumaczył Ci zasadę stronicowania ![]() Do tego niezła komedia ![]() Taaa ... Idz lepoiej dziecko poucz sie bo jutro klasówka ![]() Nie wiem jaka masz strukture w bazie więc podam Ci przykład logowania dla wielu userów z wyk. tablicy pomocniczej. Zamiast tego musisz pobrac sobie dane z bazy. 2 pliki z czego drugi nazywa sie 'gdziestam.php'
gdziestam.php
Ten post edytował dublinka 19.05.2019, 08:52:17 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:43 |