![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy da się "wylogowac" PHP_AUTH bez ponownego wyswietlanie okna z hasłami?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat Rozdział 16. Autoryzacja HTTP w php
Zarówno Netscape Navigator jak i Internet Explorer opróżnią bufor autoryzacji po otrzymaniu od serwera kodu 401. Można w ten sposób wylogowanić użytkownika i zmusić go do ponownego wysłania nazwy użytkownika i hasła. Tej metody można użyć do wylogowania użytkownika po określonym czasie lub stworzenia przycisku "Wyloguj". -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem czytalem to. Wtedy pojawi sie tablica z ponownym logowaniem. A ja chce wylogowac kogos i nie pokazywac mu tablicy ponownego logowania.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
[php:1:90468cd656]<?php
header('HTTP/1.0 401 Unauthorized'); ?> HTML STRONY [/php:1:90468cd656] Nie sprawdzałam, ale powinno działać, i nie pojawia sie logowanie (któe jest przeciez wywoływane przez header('WWW-Authenticate: Basic realm="Testowy system autoryzacji"'); -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
niestety to tez nie dziala.
Jezeli ponownie wejdziesz na strone z ktorej niby cie wylogowalo to nie zapyta Ciebie o haslo Nie pomagaja tez rzeczy w stylu: [php:1:55154ba056]<?php unset($_SERVER['PHP_AUTH_USER']); unset($_SERVER['PHP_AUTH_PW']); ?>[/php:1:55154ba056] i wszystko razem ;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie sprawdzałam, ale powinno działać, i nie pojawia sie logowanie (któe jest przeciez wywoływane przez
I jak to niby miałoby działać? Jak przeglądarka dostaje 401 to żąda od użytkownika podania loginu i hasła i tyle. Żadna strona nie jest wypisywana. W obecnej chwili (HTTP 1.1) nie da się wylogować przy użyciu tego typu autoryzacji (RFC2616, 15.6). |
|
|
![]()
|
|
thx to samo wydawalo mi sie po przeczytaniu dokumentacj, ale myslalem ze moze ktos ja madrzej czytal odemnie. Ciekawe jak to jest ze umiesz rozwiazac wiekszosc moich problemow i nie tylko moich. Dzieki za pomoc i chyle czoła przed twoja :idea:
![]() |
|
|
![]()
|
|
Co racja to racja.
Tyle tylko, że sam nagłówek header('HTTP/1.0 401 Unauthorized');, nie poprzedony informacją o tym ze ma być to związane z autoryzacją, nie wywołuje żadnej akcji przegladarki. Oczywiście nie wylgowoywuje również. Przepraszam za wprowadzenie w bład. Cytat Ciekawe jak to jest ze umiesz rozwiazac wiekszosc moich problemow i nie tylko moich. Dzieki za pomoc i chyle czoła przed twoja
Popieram z całym przekonaniem. Adwol - regularnie pokazujesz mi jak wiele jeszcze można sie dowiedziec i nauczyć, za co jestem bardzo wdzięczny - czasem łatwo zapomnieć o tem jak duże możłiwości wciąz jeszcze kryje ten język. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:34 |