![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-lkjhg- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jak zaimplementować ACL w swoich projektach?
Np. zend ma coś takiego
To jest dla mnie logiczne, ustawiam to np w index.php Jednak gdzie definiować kontrolę dostępu i gdzie sprawdzać? Mógłby to ktoś tak łopatologiczne wyjaśnić? Oparłem wszytko o MVC... To np. mam sprawdzać czy moderator jest moderatorem w którym momęcie? np w routerze? czy klasa którą wywołałem ma dziedziczyć po tym Zend_Acl? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie w routerze, w kontrolerze sprawdzasz czy ma uprawnienia do wykonywania danej akcji.
|
|
|
-asdads- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mógłby ktoś napisać to badziej dokładnie? W którym miejscu i jak to sprawdzić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz co to kontroler? Kontroler ma akcje (metody) i wywołując taką metodę sprawdzasz w niej czy zalogowany ma uprawnienia do jej wykonania, czy to zapis np. newsa czy odczyt listy użytkowników.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Aha, czyli wszystkie motody (no prawie) powinny mieć na początku coś takiego:
A w którym momencie dodawać te reguły? w konstruktorze klasy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz to dobrze wytłumaczone: http://blog.wilgucki.pl/2011/05/zend_acl-w-praktyce.html
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 17:57 |