![]() |
1. Posty w tym forum są poddawane moderacji więc nie dodawaj ich kilka razy.
2. Akceptujemy tylko wartościowe wiadomości o php lub pochodnych
3. Publikacja newsa na wortalu po moderacji oscyluje w granicach 30min
4. Wstawiane grafiki powinny mieć maksymalną szerokość 357px
Zapraszamy do uzupełniania wortalu o ciekawe informacje :)
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po bardzo długim procesie akceptacji zmian developerzy zdecydowali się na wydanie wersji PHP 5.4.
Pełna lista nowości dostępna oczywiście w changelogu http://php.net/ChangeLog-5.php Trochę po polsku: http://tworzenie-stron-www.org/information....4_juz_dostepne -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Ciekawe kiedy hostingi wprowadzą php5.4 ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie tak samo szybko jak przeszły z php 5.2 na php 5.3, czyli dla niektórych będzie to 2-3 lata.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kwestii migracji sytuacja może mieć się inaczej niż w przypadku php 5.3 z tego co pamiętam, pierwsze wersje php 5.3 były dość ociężałe, tzn chodziły wolniej, niż poprzednie wersje. I może to w jakiś sposób też adminów zniechęciło. Bo w ten sposób trochę tracili. A tutaj php 5.4 dostaje niezłego kopa jeżeli chodzi o czas generowania i użytą pamięć, więc może się zdecydują, co by mogli na taki współdzielony wepchać jeszcze jednego czy dwóch klientów
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lista zmian dosyć długa https://svn.php.net/repository/php/php-src/.../php_5_4_0/NEWS. Ja u siebie chyba zacznę instalować 5.4 tyle że najpierw trzeba porobić testy na WS2008. Dobrze, że w końcu wyrzucili wszystkie badziewne magic quotes. Mój ulubiony zapis <?=$var?> zawsze dostępny
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja spodziewam się szybszego wprowadzenia php 5.4 bo większość hostingów wprowadziło funkcję wyboru wersji php ze względu na duże różnice w wersjach php 5.2 i 5.3 więc dodanie kolejnej wersji do wyboru nie powinno być zbyt dużym wyzwaniem
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jednym z kont w home pl na ktorych mam okazje pracowac jest nadal 5.2.7
![]() Na innym serwie jest 5.3.3, moja prosba o zainstalowanie 5.3.8 z racji ze 5.3.3 zdycha w kontakcie z kolizjami funkcji hashujących zostala skwitowana ze "zajmie to duzo czasu i wysilku, wolalbym uniknac zmiany repozytorium" ![]() ![]() ![]() Aa zapomnialem dopisac. Ten 5.3.3 to dedyk -------------------- "The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też mam póki co nieprzyjemność pracować na php 5.2.x dlatego póki co nie stosuje przestrzeni nazw, i mój autoloader musi sobie tworzyć mapę obiektów..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Obecnie wszystkie hostingi jakie znam dają możliwość wyboru 5.2 czy 5.3 , zobacz w direct admin czy aby na 100% jesteś skazany na 5.2 .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też mam póki co nieprzyjemność pracować na php 5.2.x dlatego póki co nie stosuje przestrzeni nazw, i mój autoloader musi sobie tworzyć mapę obiektów.. Na niektorych hostingach jest mozliwosc zmiany wersji PHP poprzez .htaccess. Na jednym z moich tak bylo - wrzucilem strone i sie posypała z racji ze bylo na nim php 5.2. Telefon do admina - podal mi linijke do wpisania w htaccess - smiga jak ta lala. -------------------- "The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Niby nic specjalnego, ale lepiej będzie w kodzie wyglądać ;D Linijka mniej Zapis tablic trochę bezsensowny.... Chociaż... :| Przyjdę do domu to zrobie sobie update ![]() Ten post edytował mrWodoo 12.03.2012, 13:01:42 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zapis tablic nie jest bezsensowny. Skrócona forma czyli:
to wszak od 5.4 nie reguła a jedynie możliwość zamiany zapisu: Dla osób które często korzystaja z języków gdzie taka notacja jest stosowana, przywitają zmiane jako coś dla nich. EDIT: Też uważam, że możliwość działania na obiekcie od razu po utworzeniu to nie "ooo... fajnie!" ale "no! w końcu!" ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Removed legacy features: Safe mode and all related ini options. Przez to administratorzy tanich serwerów nie będą chcieli przesiąść się na PHP 5.4. Może za kilka lat z oporem. ![]() -------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie hostingi mają php 5,4?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak na szybko to na pewno hekko.pl - parametry wspólne:
Cytat obsługa i zdalny wybór PHP w wersji 4.4.8, 5.2.x/5.3.x oraz PHP 5.4RC2 !
-------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak myślicie - warto stawiać nowe projekty na PHP 5.4 (dedyk) czy jeszcze poczekać?
Druga sprawa ciekawe jak wygląda kompatybilność frameworków z 5.4. CI, z którym miałem jedynie styczność nie chwali się niczym w changelogu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak myślicie - warto stawiać nowe projekty na PHP 5.4 (dedyk) czy jeszcze poczekać? Nie, odczekałbym z kilka miesięcy na załatanie dziur, a przynajmniej na wersje 5.4.1 Druga sprawa ciekawe jak wygląda kompatybilność frameworków z 5.4. CI, z którym miałem jedynie styczność nie chwali się niczym w changelogu. Co działa na 5.3 będzie działać na 5.4. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie, odczekałbym z kilka miesięcy na załatanie dziur, a przynajmniej na wersje 5.4.1 Już nawet 5.4.2 jest.Cytat Co działa na 5.3 będzie działać na 5.4. Niekoniecznie. Deweloperzy PHP nie dbają za bardzo o wsteczną kompatybilność. Jednak co działa na 5.3 niemal na pewno będzie działać na 5.4.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie. Na domowy poligon 5.4 może się nada, ale... bądźmy szczerzy, większość idzie na sprzedaż, produkcje a tam nie numerek się liczy. Śledzić zmiany jakie zachodzą w wersji 5.4, i poczekać na masowy update na hostingach, a tu już różnie bywa, mam wrażenie że przeważa php 5.2 nadal.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Jeszcze minimum dwie olimpiady miną, zanim 5.4 bedzie powszechne na hostingach. Wątpię, aby obecnie jakieś popularne narzędzia/biblioteki wykorzystwywały możliwości dostępne w 5.4, a nawet jeśli ktos ma takie potrzeby, to VPS nie jest już jakimś szalenie drogim rozwiązaniem.
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 07:04 |