![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem sobie skrypt który zapisuje mi zmienne $zmienne do pliku txt poprzez fopen, fwrite, fclose.
Wiem, że istnieje nowsze rozwiązanie - funkcja file_put_contents, ale na razie sobie to darowałem. Jest jednak problem ponieważ jeśli w zmiennej znajdują się litery typu ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś itd zapisuje mi krzaczki. Jak wykonać skrypt który zmieni mi krzaczki na normalne polskie znaki przed zapisaniem do pliku txt? I nie chodzi tutaj o zmianę kodowania, ale zamianę krzaczków na odpowiednie litery. Szukałem w internecie, kombinowałem, ale nic mi nie wyszło. ![]() Mam taki kod: (Nie wpisałem krzaków bo forum źle wyświetla) Ale nie zamienia ![]() Ten post edytował Szunaj85 22.01.2009, 18:28:21 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdzałeś czy napeno z tym Kodowaniem jest OK.
Ja u siebie mam stronę w UTF-8. I oczywiście przy zapisie do pliku są krzaczki. Tzn. jeżeli podglądniesz go w notatniku. No i tu pies pogrzebany. Jeżeli w tym samym notatniku zmienisz kodowanie na odpowiednie to krzaczki przesają być krzaczkami. Reasumując. Jeżeli plik zapisany w np. UTF-8, został poprawnie odczytany w jakimś programie np. notatniku trzeba ustawić odpowiednie kodowanie. Jeżeli chcesz zapisać plik który będzie można odczytać np w notatniku Windows'a to przyda Ci się funkcja iconv. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokrótce pisząc mam na stronie kodowanie "ISO-8859-2".
I co chcę zrobić? Mając zmienną $zmienne (w tej zmiennej jest kilka wyrazów i inne zmienne) chcę zamienić kodowanie na odpowiadające plikowi txt (przekonwertować), a następnie zmienną $zmienne zapisać do pliku txt tak aby nie było w nim krzaków gdy go otworzę. Nie jestem pewien jakie kodowanie ma notatnik systemowy, ale wydaje mi się, że "CP1250". A poniżej kod:
Problem nie stwarza ta funkcja, ale zapis do pliku po przekonwertowaniu. Dobra poradziłem sobie, dzięki Ten post edytował Szunaj85 22.01.2009, 19:45:23 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dobrze że poradziłeś sobie, a możesz napisać jak ?
Pzdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.05.2025 - 08:54 |