![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chcę zrobić skrypt który zamieniałby litery na cyfry wg. schematu: A=1, B=2 itd. aż do J=0 a następnie odejmował odpowiednią liczbę od każdej z zamienionych, tj: Zamiana ciągu ( o nieokreślonej długości, min 1, max 10) liter: ABCDEF Na: 123456 i wykonania odejmowania od każdej odpowiednio do miejsca: Pierwsza liczba = bez zmian Druga liczba = odjęcie 1 Trzecia = odjęcie 2 Czwarta = odjęcie 3 Piąta = odjęcie 4 itd... uwaga: jeśli ostatnią cyfrą jest np 0 (J), po odjęciu nie otrzymujemy wyniku ujemnego tylko odliczamy ponownie od 1 w górę... Tak powinno wyglądać: Ciąg znaków = ABCD Zamiana na = 1111 Ciąg znaków = BEDFD Zamiana na = 24230 Wykombinowałem już skrypt zamiany
Teraz potrzebuję tylko skryptu wykonującego ww. działania. Domyślam się, że trzeba będzie użyć funkcji explode, jednak jak jej użyć aby otrzymać zamierzony wynik już nie wiem... I tutaj moja prośba, jeśli ktoś wie jak to zrobić/ma gotowe rozwiązanie/propozycje, bardzo bym prosił o udzielenie mi pomocy ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie podziękowania dla założyciela tematu : ). Pomógł mi napisać program zamiany jednostek - dziękuję.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 09:09 |