![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry wieczór. Mam do was prośbę o wyjaśnienie zasad stosowanie pętli foreach na tablicach asocjacyjnych
Kod [PHP] $tablica = array( 'imie' => array(), 'nazwisko' => array(), 'wiek' => array() ); $tablica['imie'][] = 'Tomasz'; $tablica['nazwisko'][] = 'Nowak'; $tablica['wiek'][] = '26'; $tablica['imie'][] = 'Anna'; $tablica['nazwisko'][] = 'Kowalska'; $tablica['wiek'][] = '11'; echo "<pre>"; print_r($tablica); echo "</pre>"; [/PHP] Wynik funkcji print_r Cytat Array ( [imie] => Array ( [0] => Tomasz [1] => Anna ) [nazwisko] => Array ( [0] => Nowak [1] => Kowalska ) [wiek] => Array ( [0] => 26 [1] => 11 ) ) Teraz chciałem za pomocą pętli foreach wyświetlić wszystkie elementy w tablicy Kod foreach ($tablica as $klucz=> $wartosc){ echo $klucz ." ". $wartosc; } Wynik pętli foreach Cytat imie Array nazwisko Array wiek Array Wiem tyle że komunikat Array mówi że odwołanie do Tablicy. Taki zapis Cytat foreach ($tablica as $klucz=> $wartosc){ echo $klucz ." ". $wartosc[1]; } Mnie nie urządza bo ja chce wyświetlić indeksy 0 oraz 1 Czy może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak powinien prawidłowo wyglądać zapis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to czemu nie zrobisz
echo $klucz ." ". $wartosc[0].$wartosc[1]; ? A jak nie to wewnatrz FOREACH masz zrobic drugi FOREACH -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cel mam taki aby nie podawać indeksów z tablicy chce aby to pętla wybrała wszystkie, inaczej tego nie zrozumie..
Na użycie drugiej pętli właśnie wpadłem ale nie do końca rozumiem co piszę Kod foreach ($tablica as $klucz=> $wartosc){ foreach($tablica['imie'] as $wartosc=> $wynik){ echo "<pre>"; echo $klucz." ".$wynik; echo "</pre>"; } } Czy możesz mi to wyjaśnić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
foreach ($tablica as $klucz=> $wartosc)
$wartosc - to jest przeciez twoja kolejna tablica... to po niej masz po tem iterowac...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 04:20 |