![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem. Otóż w panelu administratora dodałem możliwość dodawania zdjęć do galerii (lightbox). Po dodaniu można je obejrzeć na podstronie "galeria.php". Stworzyłem zapytanie pobierające dane z bazy i "ubierające" je w linki. Ogólnie chodzi o to, że mam div główny strony (na 900px) i chciałbym tam wyświetlić te zdjęcia, tj. miniaturka, a pod spodem tekst i tak do końca tego diva, a następne zdjęcia w nowej linii. Próbowałem upchnąć to w tabelkę, w <div class> ale coś nie pasuje. Jakie rozwiązanie byłoby dobre w tym wypadku? Chodzi mniej więcej o coś takiego:
|-----------| |miniatura | |________| |opis, opis| |opis, opis| |opis, opis| |opis, opis| |________| i tak następne koło siebie i następne aż do końca diva i później przenieść następne do nowej linii. Dziękuję za pomysły. Ten post edytował Mefiuu 3.09.2010, 16:47:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Co Ci nie pasuje? Wrzuć swój kod (chociażby html + css). Zbuduj jednego DIV'a i wypełniaj nim powierzchnię np. poprzez pętle w PHP. Jeżeli dobrze ostylujesz pojedynczego DIV'a trzymającego obrazek i podpis, nowa linia "zrobi się sama" (tj. kolejny DIV się nie zmieści i wyświetli się poniżej).
<div id="DużyDIV900px"> for (wstaw tu swój warunek) { wyświetlaj DIV z obrazkiem i podpisem } </div> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tym kodem to odbieram. Kod css:
No i wyświetla mi miniaturki i podpis, ale nie jest to wyrównane, jak chociażby w przypadku tabeli by było. Chodzi o to, żeby każda linijka była wyrównana w poziomie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
No to pętlę wyświetlającą wszystkie fotki wsadź w obejmującego DIV'a np. kontener i nadaj mu szerokość - np. 900px. Same divy trzymające fotki nie mają wysokości to jak mają być równe? Jeżeli natomiast szukasz czegoś co wyrówna Ci długości mniejszych DIVów dynamicznie względem tego "najdłuższego" - zerknij tutaj.
Ten post edytował Daiquiri 3.09.2010, 17:22:50 |
|
|
![]()
|
|
ok, zrobiłem jednak trochę inaczej i powiedzmy że efekt jest taki jak chciałem. Tylko nie wiem dlaczego przy tej pętli tło diva głównego wygląda jakby była zapisana 1 linia? Tzn. wyświetla mi zdjęcia w 2 rzędach, a div tylko kawałek jest w niebieskim kolorze, dalej jest biały.
|
|
|
![]()
|
|
Daj kod - dzisiaj nie wróżę z fusów
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To przez to, że te elementy mają float. Jak na końcu dasz div o właściwości clear: both: powinno zadziałać. To pierwsze co mi przychodzi na myśl. Czyli:
<div id="content"> Twoje bloki z fotami <div id="clear"></div> </div> gdzie w CSSie: #clear { clear: both; } |
|
|
![]()
|
|
rzeczywiście, jeśli usunę float to jest wszystko ok. Ale musi to być, bo one mają być jedno koło drugiego, a nie jedno pod drugim. A dodanie id="clear" i clear:both nic nie daje :/
|
|
|
![]()
|
|
Ajj, jesteś pewien, że dodanie pod spodem DIV'a z parametrem clear: both nic nie daje? Bo jak ja sprawdzam to działa - pod Firefoksem i Safari
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki clear: both; ? dodaj selektorowi jakąś szerokość i do tego float: left; i display: inline;
|
|
|
![]()
|
|
dostawiłem do #content właściwości float: left i display: inline i zadziałało. Jest ok, obydwoje dostają pomógł
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.06.2025 - 14:49 |