![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie!
Mam kolejne pytanie z działu "żłobek". ![]() Ponownie pragnę zaznaczyć, że dopiero się uczę. Jaka jest różnica pomiędzy: , a ? Poza tą różnicą, że poprawnie wyświetla się jedynie drugi przypadek i dlaczego tak się dzieje, że tylko jeden sposób wyświetla? -------------------- "Pamiętaj - manual na php.net to podstawa (...)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Dlaetgo, że echo to nie funkcja tylko konstrukcja językowa i jako taka nie wymaga uzycia nawiasów, co zresztą masz czarno na niebieskim w dokumentacji:
Cytat echo() is not actually a function (it is a language construct), so you are not required to use parentheses with it. echo() (unlike some other language constructs) does not behave like a function, so it cannot always be used in the context of a function. Additionally, if you want to pass more than one parameter to echo(), the parameters must not be enclosed within parentheses. Do echo nie można również przekazywać zmiennych jako argumentów w momencie, gdy jednak tych nawiasów użyjesz, co też jest czarno na niebieskim w dokumentacji: Cytat Informacja: Ponieważ jest to element składni języka a nie funkcja, nie może być on wywoływany używając zmiennych funkcji http://pl2.php.net/echo Cytat Ponownie pragnę zaznaczyć, że dopiero się uczę. Ponownie pragnę zaznaczyć, że ucząc się powinieneś korzystać z manuala na php.net. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za wszystkie informacje. Są bardzo pomocne i rozjaśniają mi wiele.
![]() Cytat Ponownie pragnę zaznaczyć, że ucząc się powinieneś korzystać z manuala na php.net. Uczę się przede wszystkim z książki "Praktyczny kurs PHP5", Marcina Lisa, co oczywiście nie zwalnia mnie z korzystania zasobów, ale nie wiedziałam gdzie, takowe dokładnie istnieją. Tym bardziej dziękuję za sugestię. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, ze nie wszystko będę potrafiła tak fantastycznie znaleźć jak Wy koledzy. Nie mam wystarczającej wiedzy i umiejętności. Dlatego mam nadzieję, że jeszcze mi kiedyś pomożecie i rozjaśnicie. Ze swojej strony obiecuję, bardziej się postaram. Pozdrawiam i polecam się na przyszłość. ![]() Ten post edytował UrzadPracy 15.03.2010, 09:01:13 -------------------- "Pamiętaj - manual na php.net to podstawa (...)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, ze nie wszystko będę potrafiła tak fantastycznie znaleźć jak Wy koledzy. Spokojnie, pomożemy ![]() Pamiętaj - manual na php.net to podstawa (przyda się znajomość angielskiego, choć część dokumentacji jest dostępna po polsku) Praktyczna rzecz: jeśli szukasz opisu jakiejś funkcji na php.net, wpisz w pasku adresu: Cytat php.net/nawza_funkcji a zostaniesz automatycznie przekierowana na stronę z odpowiednią treścią. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
W dobie translatorów i słowników internetowych angielski nie powinien aż tak bardzo mi utrudnić.
A jak utrudni to przybędę tutaj. ![]() Zapamiętam - manual na php.net to podstawa i najpierw tam będę się udawała w razie wątpliwości. Jeszcze raz wielkie dzięki! ![]() -------------------- "Pamiętaj - manual na php.net to podstawa (...)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 1 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: Od niej! Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj, przecinki w zapisie
Oznaczają kolejne elementy do wyświetlenia gdzie każdy element wyświetlany jest osobno i nie ma nic wspólnego z pozostałymi. Więc ten zapis wyżej jest równoznaczny z zapisem : Bardzo łatwo można to udowodnić na dwóch przykładach:
A tu drugi przykład z kropką:
A teraz odpowiedź na pytanie: Echo przyjmuje tylko jeden parametr (który będzie wyświetlony) więc błędny jest zapis typu echo(1,2,3); gdzie przecinek służy jako rozdzielanie poszczególnych parametrów. Natomiast zapis echo 1,2,3; bez nawiasów już jest poprawny, bo przecinek tutaj rozdziela poszczególne elementy które są wyświetlane POJEDYNCZO i osobno każdy! Czyli Echo(); otrzymuje zawsze po jednym parametrze i go wyświetla i wszystko działa. Ten post edytował biometr 15.03.2010, 14:35:38 -------------------- ![]() Pamiętaj! Nie jesteś anonimowy! |
|
|
![]() ![]()
|
|
O kurcze, niezły wykład!
![]() Wielkie dzięki! Po dwukrotnym przeczytaniu już wiem o co chodzi! Tylko, do licha, czemu mi książka takich rzeczy nie wyjaśnia? ![]() Jeszcze raz, bardzo dziękuję biometr! ![]() -------------------- "Pamiętaj - manual na php.net to podstawa (...)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę się podłączę pod temat.
Jaka może być przyczyna nieprawidłowego wyświetlania takiego kawałku kodu: Nieprawidłowe wyświetlanie polega na tym że echuje mi najpierw tekst który jest wynikiem jakasFunkcja($par1, $par2, par3), a później resztę. Czyli tak jakbym napisał Jeśli to nie za wiele mówi, to postaram się podać jakiś bardziej konkretny przykład. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki zapis jest jak najbardziej poprawny - błąd jest gdzie indziej.
|
|
|
![]()
|
|
O to mi chodziło. Więc problemem będzie "jakasFunkcja"
Pozdro! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.05.2025 - 17:55 |