![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
załóżmy że mam obrazek 600x600px i nad dolną krawędzią jest prostokąt pod kątem ~15stopni w którym chcę umieścic wyśrodkowany tekst (również pod kątem, maks. 15 znaków). Przeszukałem forum, sieć ale znalazłem informacje jak wyśrodkować tekst pionowo i poziomo ale względem całego obrazka a nie danej jego części. Będę wdzieczny za jakiekolwiek wskazówki jak sobie z tym poradzić, również z wielkością czionki w zależności od długości tekstu tak aby nie wyszedł poza dany obszar. Z góry dziękuje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 2 Dołączył: 3.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dajesz ten obrazek jako background-image, a potem robisz drugiego div-a w którym wpisujesz tekst i ustawiasz mu position:absolute
resztę sam sobie oblicz ile ma być top, left pozycji div-u z tekstem. Ten post edytował daWeb 29.01.2015, 20:35:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
Takie rozwiazanie nie wchodzi w grę gdyż obrazek z tekstem będzie pobierany przez użytkownika na dysk. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 2 Dołączył: 3.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No ale przecież po wpisaniu tekstu divem nie będzie go po pobraniu obrazka..
|
|
|
![]()
|
|
sry pośpieszyłem się..
musisz użyć jakiejś biblioteki do modyfikacji obrazków GD2, Imagine poniżej daję przykład dodawania tekstu na obrazek używając GD2
więcej funkcji na http://php.net/manual/en/book.image.php |
|
|
![]()
|
|
Tekst jak dodawać i generować obrazek to wiem, kod mam. Chcę wiedzieć jak go wyśrodkować na danym obszarze obrazka.
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli wiesz ile dany obszar ma wymiaru i jaką ma pozycje na obrazku, to nie powinieneś mieć problemów z nałożeniem na niego tekstu. Natomiast, jeżeli zmienia się to dynamicznie, czyli nie jesteś w stanie określić gdzie się znajduje dany obszar na obrazku - to masz problem.
Rozwiązanie jaki mi przychodzi do głowy, to oddzielić lub tworzyć w GD obszar na który nakładasz tekst, czyli pierwsze modyfikujesz już oddzieloną cześć od obrazka bazowego dodając na nią tekst, a potem wklejasz i ustawiasz go do obrazka bazowego. Ten post edytował daWeb 30.01.2015, 10:30:02 |
|
|
![]()
|
|
Obszar na obrazku jest stały, tylko tekst w danym obszarze będzie zmienny.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.05.2025 - 21:34 |