![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dopiero zaczynam swoją przygodę z php. Trochę szukałem w googlach, nic niestety nie znalazłem. Trafiłem tutaj i liczę na pomoc doświadczonych. Jest sobie strona. Owa strona działa tylko wewnątrz sieci i nie ma dostępu do internetu. Piszę o tym wyprzedzając komentarze nawiązujące do bezpieczeństwa itp. Interesuje mnie w jaki sposób za pomocą PHP wyciągnąć nazwę użytkownika zalogowanego w Windows XP. Czy w ogóle istnieje taka możliwość? Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Nie istnieje, to co możesz wyciągnąć od usera masz w $_SERVER .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 177 Pomógł: 6 Dołączył: 14.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
usera z windy sie nie da, ale może masz domenę i jakiegos ldap'a.
Z ldapa można wyciagnąć usera -------------------- "zycia nie mierzy sie liczba oddechow,
ale liczba chwil, ktore zapieraja dech w piersi" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam domenę. W jaki sposób sprawdzić czy aktualnie zalogowany user jest w AD?
Chodzi o to aby dostęp do strony mieli tylko użytkownicy z AD. Autentykacja w IIS chyba mi się nie przyda, chciałbym nazwę usera mieć w jakiejś zmiennej, którą mógłbym wykorzystać później. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Interesuje mnie w jaki sposób za pomocą PHP wyciągnąć nazwę użytkownika zalogowanego w Windows XP. COM + odpowiednia przystawka. A to już leci tak, jak w WSH. ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
http://www.codeproject.com/KB/vbscript/userinfo.aspx - tylko sobie przeportuj, aby z tego PHP skorzystał.
Cytat Interesuje mnie w jaki sposób za pomocą PHP wyciągnąć nazwę użytkownika zalogowanego w Windows XP. Zaznaczam, że nazwa zostanie zwrócona dla kontekstu bieżącego użytkownika (wykonującego proces skryptu). -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Ostatecznie możesz przez konsolę odpalać VBS i pobierać dane wyjściowe ze skryptu.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś dał radę to rozwiązać ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy temat jest jeszcze otwarty,
Wlasnie szukam informacji o LDAP, W PHP mozesz sprawdzic Dziala w zaleznosci od konfuguracji php albo Zamieszczam kod ktry sprawdza uzytkownika i haslo w LDAP
Mam nadzieje ze to sie przyda. Pozdrawiam! Ten post edytował foxmark 6.10.2011, 11:22:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 19 Dołączył: 13.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że najprościej zrobić sobie baze użytkowników, gdzie będzie znajdował się:
Adres IP, Nazwa Komputera, opcjonalnie inne dane. Przy wejściu na strone pobierasz ip adres i z bazy wyciagasz to co Cie interesuje. Jesli serwer jest w tej samej sieci co uzytkownicy to mozna jeszcze mac wyciagnac i do macu przypisywac nazwe komputera. -------------------- www.maxcode.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 11.05.2025 - 04:37 |