![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem na etapie uploadu pliku na serwer i napotkałem dziwny problem, mianowicie sprawdzam sobie rozszerzenie i jeżeli się zgadza to ok, a jeżeli nie to błąd. Zrobiłem to w ten sposób, ale ciągle zwraca mi błąd. Będę wdzięczny jeżeli zerkniecie i podpowiecie gdzie jest błąd.
Wiem, że po ifie nie ma elsa, ale to chwilowo nie ma znaczenia, bo ciągle wywala mi $errorMsg. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Pozdrawiam, Bartek. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbyś zrobił var_dump( $odczyt ); to byś wiedział ![]() Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, ale chyba nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
Zrobiłem var_dump( $odczyt ); ale jakoś mi to nie rozjaśniło umysłu. zwraca tablice z danymi: array(4) { ["dirname"]=> string(1) "." ["basename"]=> string(8) "test.jpg" ["extension"]=> string(3) "jpg" ["filename"]=> string(4) "test" } jpg natomiast to co napisałeś: zwraca pustą tablicę. Pozdrawiam, Bartek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
if ($ext !="jpg" || $ext !="pjpeg" || $ext !="jpeg" || $ext !="gif")
zmien || na && bo warunek ifa zawsze jest spelniony (w przypadku jpg: if(0 || 1 || 1 || 1) => 1 czyli wchodzi do bloku gdzie wyswietlasz komunikat o bledzie |
|
|
![]()
|
|
if ($ext !="jpg" || $ext !="pjpeg" || $ext !="jpeg" || $ext !="gif") zmien || na && bo warunek ifa zawsze jest spelniony (w przypadku jpg: if(0 || 1 || 1 || 1) => 1 czyli wchodzi do bloku gdzie wyswietlasz komunikat o bledzie No super, dziękuję bardzo. Zakręciłem się w logice. Pozdrawiam, Bartek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.06.2025 - 14:43 |