![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić, aby treść inputa została przekierowana do pliku config.php do zmiennej $title ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$title = $_POST['title'];
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To wpisać w config.php czy jak?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie pokazałeś kodu, nie napisałeś co to za konfig i jak on ma się do danych z forma - nie napisałeś nic. Czyli co, wróżyć mam?
Ok, wróżę: czy ty oby przypadkiem nie chcesz edytować pliku $config tym formularzem? Jeśli tak, to sprawa nie jest już tak banalna (choć i wcalenie nie jest trudna) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 6 Dołączył: 1.02.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz zapisać wartość pola w configu, to musisz utworzyć sobie skrypt ktory otowrzy plik, wprowadzi niezbędne zmiany i spowrotem go zapisze na serwerze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Elementy konfiguracji trzymaj w tablicy, a nie w zmiennych.
Wtedy odczytujesz tablice, zmieniasz jej wartości i zapisujesz do pliku var_export -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
czarna magia..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czarna magia.. Kombinuj ![]() Ten post edytował !*! 11.10.2012, 09:56:07 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić, aby treść inputa została przekierowana do pliku config.php do zmiennej $title ? ![]() Musiałbyś ją tam wpisać za pomocą np. fwrite. Ale nawet nie próbuj wykombinować jak, bo to nie ma sensu i jest złe, bardzo bardzo złe ![]() Parametry aplikacji, które wpływają na wygląd/funkcjonowanie aplikacji dla wszystkich jej użytkowników _i_ są często zmieniane można trzymać w plikach, a jakże, ale nie w taki sposób. W taki sposób można przechowywać tylko te, których prawie nigdy nie zmieniasz. Kiedyś bawiłem się w takie coś na plikach .ini. To nie było zbyt wygodne bo w PHP jest tylko funkcja do czytania i parsowania plików .ini: parse_ini_file, ale ludzie opracowywali swoje funkcje do zapisywania w takich plikach (np. http://stackoverflow.com/questions/1268378...-values-in-php). Teraz pewnie robi się to w plikach XML, ale to tylko zgaduję. Możesz się pobawić z fread i fwrite i innymi funkcjami zapisu/odczytu plików, z jakimś wymyślonym przez siebie formatem pliku konfiguracyjnego, np: Kod "nazwa_strony" "Jakaś nazwa strony" "komunikat" "A QQ, to ja, admin" gdzie będziesz trzymał właśnie te relatywnie często zmieniane ustawienia. Pamiętaj tylko, żeby dane w takim pliku miały regularny format (tak jak pliki .ini), żeby prosto można było je czytać/zapisywać. A najlepiej trzymać to w bazie (ale domyślam się, że ta opcja odpada?) |
|
|
![]()
|
|
Jak będę w domu to na spokojnie to przeczytam. Teraz w szkole siedzę z lapkiem i za bardzo się nie mam jak skupić bo też piszemy stronę szkoły i właśnie po to mi to potrzebne. Tak jak na jakimś, nie wiem. PHPbyPrzemo - wchodzisz w PA, Ustawienia, wpisujesz w Nazwa Strony "zs 1 bstok" i jak wchodzisz na stronę to tam gdzie jest karta to pisze "zs 1 bstok"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czemu się nie dodał post, który pisałem z telefonu, no ale.
Napisałem tylko na przykładzie PHPbyPrzemo. Chcę taki sam właśnie efekt - w inpucie wpisuję, np. 'Szkoła' i do zmiennej $title jest to przekazywane więc by wyglądało to tak:
|
|
|
![]()
|
|
To musisz te dane gdzieś trzymać, w Twoim wypadku najprostsza będzie tablica, którą zapisujesz do pliku. Rozbudowane skrypty trzymają to w bazie.
Ten post edytował !*! 11.10.2012, 17:00:25 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Do jakiego pliku ten kod wrzucić?
Z pisania skryptów w PHP to jestem ciemny. |
|
|
![]()
|
|
Do jakiego chcesz, a później go wczytaj. A jak nie wiesz co edytować, to zleć to komuś.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Zlecę, prędzej migreny dostanę niż to zrobię.
!*!, podjąłbyś się edytowania skryptu? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz dostęp do bazy danych? To by wiele spraw uprościło, niż bawienie się w jakieś pliki.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Powiem Ci tak, w naszej szkole jest jedno nie wiadomo co.
Obecna strona stoi na onecie - brak bazy danych. Jest pomysł, aby postawić na płatnym, ale w naszej szkole kończy się głównie na planach. Dlatego chcę na plikach ![]() |
|
|
-rozzz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Napisz do MEN-u żeby zasponsorowali wam stronę
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy jest konieczność by strona była konfigurowalna z poziomu przeglądarki? Może wystarczy wpisać wszystkie dane na sztywno, samodzielnie do pliku i po sprawie.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:41 |