![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tablice to moja męka i udręka. Postanowiłem, że się zbiorę i zrozumie zasadę ich działania, napisałem krótki program, który pokazuje tabliczke mnożenia, jednak pokusiłem się o kolejną funkcję w tym programie mianowicie wyciągnięcia wartości czyli np. chciałbym wyciągnąć wynik mnożenia 3*4 jak to zrobić ? Grzebałem po tutorialach, po stronach i nie ma nigdzie jasno opisane.
Aby wyświetlić pisałem czyli tak na chłopski rozum, ale to myślenie okazało się błędne - macie jakieś pomysły? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może $tablica[$rzad]*$tablica[$kolumna] ?
ewentualnie $wynik=$tablica[$rzad]*$tablica[$kolumna] echo"$wynik"; ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wpisujesz wartości mnożenia do tablicy. Spróbuj tak:
Poza tym pierwszy element tablicy to 0, a nie 1. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha ok działa tylko jedno pytanie. Mógłbyś wyjaśnić zasadę 'myślenia' tych tablic, bo analizując to powinno działać, a tak wcale nie jest. Proszę tylko o wytłumaczenie zasady przebiegu tych tablic : )
Ten post edytował rudald 16.01.2010, 09:56:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wrzuć wyświetlanie elementu w pętle for, bo jeżelie jest poza pętlą to nie widzi zmiennej $kolumna.
Powinno byc tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ah no tak! Przecież trzeba otworzyć jeżeli jest więcej niż jedna operacja - przegapiłem : )
Dziękuję : ) Ten post edytował rudald 16.01.2010, 13:31:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 05:53 |