![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam znalazłem na jednej stronie system newsów ale nie wiem jak stworzyć taką baze danych próbuje od 2 godzin i cały czas cos jest nie tak prosze o podpowiedz lub pomoc
tresć "Zanim zaczniemy pisać kod, stworzymy bazę danych. Jak już wspomniałem będzie to baza MySQL. Otwieramy więc phpmyadmina i tworzymy bazę - nazwijmy ją 'newsy', następnie w tej bazie stwórzmy tabelę z pięcioma polami (w nawiasach podaję typ): id (int, opcja: auto_increment i indeks), tytul (tinytext), skrot (text), tresc (text) i data (datetime) - tabelę również nazywamy 'newsy'. Oki, tabela jest gotowa, ale żeby było widać efekty w czasie pisania musimy mieć już kilka gotowych newsów. Dodaj więc ręcznie kilka newsów." to z tej strony http://www.swww.pl/116,pokaz,Artykuly.html |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam znalazłem na jednej stronie system newsów ale nie wiem jak stworzyć taką baze danych próbuje od 2 godzin i cały czas cos jest nie tak prosze o podpowiedz lub pomoc A na czym to robisz na windows czy linux? Czy masz zainstalowanego PHPMyAdmin? Jesli nie to z http://www.phpmyadmin.net/home_page/index.php pobierz aplikację. Jak już ją zainstalujesz wystarczy dodać bazę newsy i zaimportować ten pliczek ( plik zrób sam tylko wstaw tą zawartość )
Tabela zrobi się automatycznie. Wiem że to początki Twoje, ale pokombinuj troszkę sam. Bazy w MySQL robi się bardzo prosto właśnie za pomocą narzędzi phpMyAdmin. Jeśli nie uda Ci się tego narzędzia odpalić to pozostaje Ci konsola, ale tu się zarąbiesz ![]() Zainstaluj sobie wszystko na Windows XP np. WebSrv lub WampServer ( gotowe serwery www z obsługą PHP i MySQL ), tam już wszystko masz zrobione i skonfigurowane ( phpmyadmin jest na 100% ) Miłej zabawy Redelek Ten post edytował redelek 1.12.2008, 08:23:16 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko by było super tylko jak dodaje do phpmyadmin to wywala mi taki bląd
zapytanie SQL: CREATE DATABASE `newsy` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci; MySQL zwrócił komunikat: #1044 - Access denied for user 'dave'@'localhost' to database 'newsy' a moja baza nazywa się dave_newsy Ten post edytował nospor 1.12.2008, 14:55:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale Ty masz to na serwerze czy swoim komputerze? Moze byc tak jak w moim hostingu ze baze musisz zrobic z palca w cPanelu chociazby, bo patrze ta sama nomenklatura nazw: <nazwa_usera>_<nazwa_bazy>
|
|
|
![]()
|
|
Juz wszystko działa jak należny
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Juz wszystko działa jak należny ![]() To poprosimy PLUSA ![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 12:18 |