![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję skryptu, który sumuje określoną ilość elementów tablicy. Mam taki kod:
Zmienna $x stanowi ilość elementów do zsumowania. Np. powyższy przykład powinien wyświetlić 6 (zerowy element = 1, pierwszy = 2, drugi = 3, a więc 1+2+3 = 6), a pokazuje 3, więc zapewne mam coś źle w kodzie. Czy ktoś wiedziałby jak to rozwiązać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 5 Dołączył: 8.12.2011 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadenie jest banalnie proste dzięki funkcji array_sum()
-------------------- if($problem == 1)
{ header("Location: http://www.forum.php.pl"); } else { thinking(); } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o sumę określonej liczby elementów w tablicy.
Na szczęście zacząłem myśleć i znalazłem rozwiązanie ![]()
Tak na marginesie - ta funkcja była mi potrzebna do losowania liczb z określonym prawdopodobieństwem (losuje element, a później sprawdza go z tablicą zawierającą prawdopodobieństwa). Wniosek - do tablic najlepiej używać pętli foreach. ![]() Ten post edytował tomxx 24.10.2013, 14:38:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgrabna funkcja, brawo.
![]() Mam małą radę: nazywaj zmienne zgodnie z ich rolą. $a, $b, $x - te nazwy nic nie mówią, a kod powinien być czytelny dla osób z zewnątrz. Poza tym ładnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wniosek - do tablic najlepiej używać pętli foreach. ![]() Nie, to tablic najlepiej używać odpowiednich funkcji o ile istnieją, a w Twoim przypadku istnieją. gdzie $array to tablica danych, a $n to liczba elementów do zsumowania. |
|
|
![]()
|
|
Nie, to tablic najlepiej używać odpowiednich funkcji o ile istnieją, a w Twoim przypadku istnieją. Miałem na myśli, że pętli foreach trzeba zawsze używać, kiedy chce się wykonać jakieś iteracje na tablicach, w poprzednim wypadku męczyłem się z pętlą for. Na przyszłość postaram się bardziej twórczo myśleć, bo faktycznie zmarnowałem na tę funkcję kilka dni. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.04.2025 - 04:56 |