![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 3 Dołączył: 4.07.2009 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki oto skrypt w php:
Chcę jednak zrobić do tego stronicowanie... Szukałem na internecie ale wszędzie jest pokazane stronnicowanie np. rekordów z mysql, a nigdzie nie ma stronicowania tablic... Chcę, aby wyświetlało mi np. tylko 3 elementy na 1 stronie. Jak to zrobic? I oczywiscie jak zrobić, żeby na dole był pasek i można było przechodzić między stronami. Ten post edytował klapaucius 18.11.2011, 23:37:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma znaczenia skąd są dane dane są i już.
Co ma znaczenie to ile wierszy mają dane u ciebie reprezentujesz to funkcją count(); Mamy zatem ilość danych. powiedzmy 8 wierszy. Dalej dzielimy 8 wierszy przez liczbę wyświetlanych powiedzmy 2 wiersze. Zatem 8 przez 2 daje nam 4 podstrony po 2 wiersze. mamy zatem
A więc wiemy że potrzebujemy ID czyli naszą aktualną stronę. Jak ją uzyskać? A no
Zatem na drugiej podstronie znajdą się dane
Widzimy błąd dlaczego? bo dane jadą nie od zera. A więc
A więc zgadza się. Co dalej? By wypisać wyniki
I NAWIGACJA NA STRONIE akurat pisałem to w innym poście a więc przekleje i tutaj Ja to robię tak że dziele sobie całe stronicowanie na 3 części a wiec LEWĄ ŚRODKOWĄ PRAWĄ Lewa są to wyniki dla stron poprzednich ŚRODKOWA aktualny wynik i wystarczy przepisać ID z GET PRAWA wyniki z prawej strony czyli dla następnych. Mamy więc 3 rzeczy do obliczenia. ŚRODEK JUZ MAMY Pozostają nam dwie rzeczy PRAWA i LEWA strona. Są one identyczne lecz inne logicznie i arytmetycznie a więc zamiast < dajemy > zamiast + dajemy - itd. Jak to zrobić Musimy znać kilka zmiennych ile ma pojawić się przed i po środkowym (to ta sama zmeinna) oraz rzecz jasna ID
Tutaj jeszcze dodaj dla odwrotnego ksort(); i będzie hulać Ten post edytował Robert3d 19.11.2011, 02:33:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale kombinujecie - http://php.net/manual/en/function.array-slice.php
jeśli chodzi o paginacje tablicy ;-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wujek a skąd mi to znać
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 08:17 |