![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Chciałem się pouczyć programowania w PHP , SQL/MySQL i Apach. Najlepiej uczy mi się z książek, lecz jaką mi polecacie? Z jakich wy się uczyliście? Proszę o odpowiedź ![]() Pozdrawiam, Michał. Ten post edytował Michal2451 4.12.2010, 13:52:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja kiedyś korzystałem z PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Luke Welling, Laura Thomson Jak dla mnie całkiem przystępnie napisana choć trzeba uważać na błędy w skryptach. To jest też całkiem niezłe na początek:
Część 1 i Część 2 Tyle że na początek to radzę poszukać sobie jakiegoś tutoriala w internecie a gdy poznasz podstawy sam wybierzesz książkę traktującą o tym co ci jest potrzebne. Nie ocenionym źródłem informacji jest też manual PHP a po za tym praktyka i jeszcze raz praktyka. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomniałem dodać, że dla początkującego
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2010 Skąd: kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tez polecam to Vademecum Profesjonalisty, jak najbardziej dla poczatkujacych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja czytam Praktyczny kurs PHP5 - Opanuj techniki tworzenia dynamicznych witryn WWW. Marcin Lis wydawnictwo Helion. Polecam na początek
|
|
|
![]()
|
|
Ja tez polecam to Vademecum Profesjonalisty, jak najbardziej dla poczatkujacych.
Czy, aby na pewno jest to dla początkujących? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To vademecum jest raczej przystępnie napisane i dla początkujących bo są tam omówione zagadnienia bez których się nie da strony z bazą danych zrobić. Ale potrzebna jest już wiedza na temat działania pętli, instrukcji warunkowych, obsługi formularzy, składni języka, itp. Ale tego wszystkiego można dowiedzieć się z internetu bez większego wysiłku.
Jeśli jednak nigdy nie miałeś odczynienia z programowaniem jako takim i obce ci są wymienione przeze mnie pojęcia to zacznij od jakiś ćwiczeń praktycznych. Natomiast jeśli znasz choćby podstawy c lub c++ i zrobiłeś w życiu jakąś stronę z wykorzystaniem HTML-a i CSS to powinieneś przy odrobinie samozaparcia przetrawić proponowane przeze mnie pozycje. Może przybliż swoją znajomość, ewentualnie doświadczenie w tworzeniu stron www aby ułatwić dobór lektury dla ciebie. Bo jak dla mnie określenie początkujący oznacza kogoś kto co prawda jakiegoś skomplikowanego systemu nie zrobi ale już zna podstawy(czytaj umie użyć pętli, instrukcji warunkowych, zna składnię języka, potrafi wczytać i wyświetlić jakieś dane, zrobić na nich jakieś działania, itp.). No chyba że ja mam jakiś wygórowany pogląd ![]() Ten post edytował blade-mrn 4.12.2010, 21:19:25 -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 06:57 |