![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam serwer w nazwa.pl i np, google indeksuje mi strony w których w adresie url znajduje się: PHPSESSID=5537e4feff7b73b1b9412e896bb74cd1 itp
Jak moge się tego pozbyć i dlaczego wogóle mi sie to pojawia, nie zawsze się to robi - przeważnie jak ide na strone z innej strony - dla przykładu na forum tej strony mam linka prowadzącego w jakies miejsce na stronie - klikam i niby ok - ale każdy link ma już PHPSESSID w sobie. Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ponieważ Twój mechanizm sesji (czyli ten wbudowany w PHP) może identyfikować użytkownika na podstawie ID z ciastka lub z adresu (to właśnie to PHPSESSID)
Co zrobić, aby się tego pozbyć? a) Zmienić w php.ini dyrektywę use_trans_sid ![]() c) Dla Googlebota wykonać punkt a |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na home.pl uzywam takiej samej metody i nie ma PHPSESSID.
A co jeżeli nie mm dostepu do php.ini? To wirtualny serwer. można jakoś to zmienić w hatccess? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Na home.pl uzywam takiej samej metody i nie ma PHPSESSID. Ponieważ to zależy od konfiguracji serwera ![]() Cytat A co jeżeli nie mm dostepu do php.ini? Możesz zmienić dynamicznie wartości z php.ini poprzez ini_set" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub .htaccessCytat można jakoś to zmienić w hatccess? Można (z racji, że różne serwery różną składnie mają jest kilka opcji)Kod php_flag dyrektywa wartosc Kod php_flag dyrektywa=wartosc Kod php_value dyrektywa wartosc Kod php_value dyrektywa=wartosc
|
|
|
![]()
|
|
yyy, a mozna jakoś jasniej co do tego htaccess lub ini_set (w kazdym pliku ją wywoływać?)
EDIT: takie coś starczy? Cytat You can disable that feature via a .htaccess file or directly from PHP code.
For a .htaccess file you should add the following line: php_flag session.use_trans_sid off And in PHP code: ini_set('session.use_trans_sid', false); Ten post edytował robos85 14.04.2008, 21:03:56 |
|
|
![]()
|
|
Cytat("Wikipedia") .htaccess - domyślna nazwa pliku konfiguracyjnego serwera Apache, który umożliwia zmianę konfiguracji dla konkretnego katalogu. A jeżeli przez ini_set - to tak... w każdym pliku (możesz dać do jednego i go includeować)
|
|
|
![]()
|
|
OK, dałem tak:
Includowałem header i tam mam:
Tylko dać 0 czy false - czy może na jedno wychodzi:) http://pl.php.net/manual/pl/session.config...n.use-trans-sid - tutaj podają żeby 0 dawać ale chyba false też pomoże? A w .htaccess dałem jako pierwsza linie przed regułami rewrite: Kod php_flag session.use_trans_sid off
|
|
|
![]()
|
|
0, false, off - to chyba nie ma znaczenia
![]() |
|
|
![]()
|
|
OK, czyli dałem radę z Twoją pomocą
![]() dzięki ![]() Teraz czekam na zaindeksowanie przez google kolejnych podstorn i zobaczę czy działa:) To nowa strona wię efekty będą widocznie niedługo:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 05:56 |