![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam znalazłem kiedyś na tym forum taki zgrabny skrypcik do logowania sie na sesjach z userem w mysql..
chciałem go przerobić aby user i haslo bylo na sztywno w kodzie, zrobilem cos takiego:
ale niestety wywala Parse error: syntax error, unexpected T_ELSE in /login.php on line 42 czy ogolnie moj zamysl jest dobry tylko mam gdzies blad ze skladnia? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam znalazłem kiedyś na tym forum taki zgrabny skrypcik do logowania sie na sesjach z userem w mysql.. [php] else { $h = usun($_POST['haslo']); } { /// <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Tu błąd session_start(); $_SESSION['username'] = 'admin'; $_SESSION['access'] = 'admin'; $_GET['cmd'] = 'ok'; header (\"Location: tabelki.php\"); // przekierowuje nas na jaka strone chcemy } po 1. brak warunku if po 2. ob_start masz 2 razy... po co ? a co do Twojej ideologii hmmm... przydało by się sprawdzić czy zmienna $_POST['login'], $_POST['haslo'] jest równa czemuś nie uważasz ? =] i wtedy ustawiać zmienne sesyjne dopiero (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Edit : To właśnie ten warunek if (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) if($_POST['login'] == 'admin' && $_POST['haslo'] == 'admin') i tu masz ten błąd 42 linii (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował wizard144 9.05.2009, 21:50:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po takiej modyfikacji skryptu, błąd nie wyświetla się ale niestety po wpisaniu hasła i loginu jesteśmy jeszcze raz kierowani na stronę index.php, sesja nie jest otwierana ponieważ ręczne wejście na tabelki.php też zwraca nas na index.php |
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
rozumiem że w skrypcie ktory kieruje do tego podanego wyżej ustawiasz $_SESSION['access'] na root?
|
|
|
![]()
|
|
no tak mam zabezpieczona strone tabelki.php o to chodz? na stronie kierujacej czy lindex.php mam taki formularz: Ten post edytował buliyo 10.05.2009, 10:42:26 |
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
na stronie kierujacej tez musisz mieć session_start(), a potem $_SESSION['access'] = 'root' bo niby skąd taka zmienna mas się objawić? nie ma to skrypt z ifa zwraca true i jestes przekierowywane na index.php
|
|
|
![]()
|
|
Po wrzuceniu na index.php
Pętla przekierowań Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie. Przeglądarka przerwała próby pobrania żądanego elementu. Witryna przekierowuje żądanie w sposób, który uniemożliwia jego dokończenie. * Czy ciasteczka zostały wyłączone lub zablokowane dla tej witryny? * UWAGA: Jeśli włączenie obsługi ciasteczek dla tej witryny nie rozwiązuje problemu, najprawdopodobniej jest to problem w konfiguracji serwera, a nie oprogramowania na Twoim komputerze. |
|
|
![]()
|
|
Ty zacznij czytac ze zrozumieniem, czy ja gdzieś napisałem że masz całego ifa przekleić? nie... więc czytaj jeszcze raz
|
|
|
![]()
|
|
rozumiem że w skrypcie ktory kieruje do tego podanego wyżej ustawiasz $_SESSION['access'] na root? jeszcze raz... mam obecnie cos takiego: index.php
login.php
tabelki.php
po logowaniu przy uzyciu admin/admin otrzymuje Spróbuj jeszcze raz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Hasło - > admin Login -> admin | tak ? 2. Skoro definiujesz że przy dobrym podaniu hasła zmienna $_SESSION['acces'] = 'admin'; to przy wejściu do tabelek nie możesz mieć if'a takiego jak masz... powinno być
Popraw to i powinno działać EDIT
zakomentuj to co ja, przecież po podaniu loginu i hasła jest ono usuwane z tego co widzę Ten post edytował wizard144 10.05.2009, 14:20:41 |
|
|
![]()
|
|
a zobacz do czego służy opcja usun? :] do usuwania s;ashy nie do usuwania hasła
2. a skad wystrzasnąłes $_SESSION['access'] = admin? to nie ma nijakiego związku z $_POST['login'], w pliku index ustala że root i sie zgadza nie wywołuje się pierwszy redirect, wiec o co Ci chodzi wizard? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
a rzeczywiście, my fault kijowy ten skrypt że się tak wyraże (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.09.2025 - 07:13 |