![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam takie wyrazenie: Wszystko ok ale chciałbym dodać jeszcze możliwość używania znaków interpunkcyjnych. Jak powinno wyglądać pregmatch z literami, cyframi i znakami interpunkcyjnymi? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
/^([a-ż0-9_\.\,]+)$/i
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Działa ale kiedy dodaje więcej możliwych znaków typu: ;,:,!,?
czyli wyglada to tak: wtedy jak użyje dozwolonego znaku np. ? wywala mi że nie można go używać mimo że zezwoliłem... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
\ stosuje się przed znakami specjalnymi
![]() Warto by zapoznać się z podstawą wyrażen regularnych i poznać które znaki są specjalne -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No faktycznie,
Ale nigdzie nie mogę znaleźć jak uzwględnić (,),:,; wyczytałem że (,) to również znaki specjalne a mimo wszystko nie chce działać z \ Jak zapisać preg match aby uzwględniało również te znaki ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
srednik nie jest znakiem specjalnym. Po prostu przed nim wywal te \
ps: dwukropek chyba tez nie jest - nie chce mi sie sprawdzac
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Szukam, szukam, czytam i nadal nie jestem w stanie tego zrobić
![]() Robię w ten sposób: próbowałem też w ten: I nadal nie działa jak moge zapisać preg match aby mi wykrywało litery, cyfry, , . ? () ; : tylko tyle chcę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 36 Dołączył: 1.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecinek nie jest znakiem specjalny, a nawiasy są.
-------------------- Google Manual
|
|
|
![]()
|
|
Czyli nawiasy robie z /(/)
Ale co zrobić z ;: ? W ten sposob nie dziala -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 36 Dołączył: 1.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W treści listu nie może być żadnej spacji ?
-------------------- Google Manual
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.05.2025 - 07:04 |