![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 14 Dołączył: 27.03.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy jest możliwość pobrania już w funkcji klucza a? Ten post edytował SaMi 22.05.2014, 11:31:26 -------------------- Zapraszam na spływy kajakowe rzekami podlasia www.splywy-kajakiem.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma w taki sposób. Ogólnie jest to kwestia iteracji po tablicy, jej aktualnego wiersza (current()), z którego wówczas można pobrać klucz.
Wydaje mi się ogólnie jednak, że coś robisz źle, skoro potrzebujesz znać klucz a nie wartość wiersza... EDIT: gdzie chcesz to zastosować? Podaj przykład kodu. Ten post edytował Sephirus 22.05.2014, 11:36:04 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
array_keys
![]()
@edit: oczywiście popieram przedmówcę. Nie widzę sensu użycia tego kodu ale jak kto woli... Ten post edytował Wazniak96 22.05.2014, 11:38:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 14 Dołączył: 27.03.2004 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak też podejrzewałem że nie ma to większego sensu, aczkolwiek chciałem zapytać madrzejszych w tym temacie ludzi
![]() Konkretnego kodu i przykladu nie podam bo było to czysto teoretyczne pytanie. -------------------- Zapraszam na spływy kajakowe rzekami podlasia www.splywy-kajakiem.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem.
Dodam tylko dla pełnego zrozumienia sprawy, że przekazując zmienną w PHP do jakiejś funkcji lub metody przekazujesz jej wartość a nie samą zmienną. W ciele takiej funkcji/metody nie da się zatem określić po samej wartości skąd ta wartość w ogóle pochodzi - wydaje mi się, że jest to oczywiste. Jedynym wyjątkiem od tej reguły są obiekty - przekazywane są one do metod i funkcji nie jako same obiekty/wartości a referencje do nich. Jeśli gdzieś potrzebujesz znać klucz dla danego elementu to i tak na ogół iterujesz po danej tablicy - wtedy zdobycie klucza jest już na samym początku jak w foreach przykładowo:
W każdym innym przypadku poza iteracją nie może wystąpić sytuacja gdy potrzebujesz znać klucz - bo w każdej innej sytuacji odwołujesz się do danej tablicy po tym kluczu - więc musisz go znać już wtedy ![]() W razie czego masz grupę funkcji reset, current, end i key do obsługi tablic z którymi też radzę się zapoznać bo nieraz się przydają ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 08:17 |