![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak moglbym wyslac pobrane dane z tabeli na maila? Mam taki oto kod i nie wiem co powinienem wpisac w tresci wiadomosci. $query = "SELECT * FROM `lista`"; $result = mysql_query($query); if (!$result) { die("Status zapytania ... BŁĄD !"); } echo 'Status zapytania ... OK ! '; $adres = "khrystal@interia.eu"; $tytul = "Tytuł wiadomości"; $wiadomosc = "test wiadomosci"; // użycie funkcji mail mail($adres, $tytul, $wiadomosc); ?> Dziekuje i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz dane z bazy według tego co chcesz pobrać, następnie w treści wiadomości podajesz te dane.
$temat = 'Tutaj wpisujesz sobie '.$row['nazwisko'] . 'klienta'; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz dane z bazy według tego co chcesz pobrać, następnie w treści wiadomości podajesz te dane. $temat = 'Tutaj wpisujesz sobie '.$row['nazwisko'] . 'klienta'; Dziekuje za odpowiedz. A jeśli mam taką tabele: ![]() I chciałbym, aby co dziennie sprawdzalo w bazie który wpis ma najkrótsza date, i jeśli bedzie sie takowy dzien zbliżał, aby mi np. 2 dni przed wyslal taka informacje "ID: 2 Nick: test2" dałoby sie cos takiego skonstruowac ? SELECT * FROM `lista` WHERE start = '".date("Y-m-d")."' ORDER BY DATE DESC ? to w $message coś musialbym wpisac ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
coś w ten deseń. |
|
|
![]()
|
|
coś w ten deseń. super, dziekuje bardzo. Teraz moj kod wyglada tak: <?php $link = mysql_connect('xxx', 'adxxk', 'xxp'); if (!$link) { die("Status połączenia... BŁĄD !"); } echo 'Status połączenia... OK !<br>'; $db = mysql_select_db('adxxl', $link); if (!$db) { die ("Status bazy danych ... BŁĄD !"); } echo 'Status bazy danych ... OK !<br>'; $query = "SELECT * FROM `lista`"; $result = mysql_query($query); if (!$result) { die("Status zapytania ... BŁĄD !"); } echo 'Status zapytania ... OK !<br>'; $sql = $pdo->prepare('SELECT * FROM `lista` WHERE `koniec` < DATE_SUB(CURDATE(), INTERVAL 2 DAY)'); while ($row = $sql->fetch()) { $row['nick']; $message = 'Użytkownik ' .$row['nick'] . 'otrzymuje maila'; $adres = $row['email']; $tytul = "Tytuł wiadomości"; // użycie funkcji mail mail($adres, $tytul, $message); } ?> Aby przychodzilo mi to na maila, mam wpisac w $adres = $row['Swój_mail]; ? |
|
|
![]()
|
|
właśnie doczytałem, że chcesz Ty to na swój adres wysyłać
![]() Musisz nawiązać połączenie z bazą - poczytaj o PDO. Jeżeli już się połączysz wybierz bazę poniżej masz jak to zrobić:
Jeżeli byś to wysyłał do użytkowników warto zastanowić się nad czymś innym niż mail , np phpmailer Ten post edytował casperii 12.05.2017, 19:38:46 |
|
|
![]()
|
|
właśnie doczytałem, że chcesz Ty to na swój adres wysyłać ![]() Musisz nawiązać połączenie z bazą - poczytaj o PDO. Jeżeli już się połączysz wybierz bazę poniżej masz jak to zrobić:
Jeżeli byś to wysyłał do użytkowników warto zastanowić się nad czymś innym niż mail , np phpmailer Połączyłem się z bazą poprzez PDO. Wyskoczyło mi Status połączenia... OK ! Lecz jest problem z zapytaniem poniewaz wyskoczylo mi: Status zapytania ... BŁĄD ! I nie dostarcza maila
Ten post edytował hypex 12.05.2017, 19:54:03 |
|
|
![]()
|
|
podmień swoje:
|
|
|
![]()
|
|
podmień swoje:
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, Jak zamieniłem, to strona nie chce sie uruchomic. Kod Ta strona nie działa nie można teraz obsłużyć tego żądania. HTTP ERROR 500 Kod wyglada nastepujaco:
Ten post edytował hypex 12.05.2017, 20:04:15 |
|
|
![]()
|
|
dobra sprawdź teraz:
|
|
|
![]()
|
|
dobra sprawdź teraz:
Prześlicznie, wyslalo mi na maila. Na stronie wydrukowalo mi: Użytkownicy: test2 i wyslalo mi na maila. Zeby dopisac sobie inne kolumny typu id itp. musze dodac tutaj ? : $message .= $row['nick'] . '<br>'; NP: $message .= $row['nick'] . '<br>'; $row['id'] . '<br>'; $row['data'] . '<br>' tak ? |
|
|
![]()
|
|
dokładnie, oczywiście te pola musisz mieć w tabeli w bazie danych.
|
|
|
![]()
|
|
dokładnie, oczywiście te pola musisz mieć w tabeli w bazie danych. Hmm.. mam taka tabele: ![]() Wpisalem: $message .= $row['id'] . '<br>'; $row['nick'] . '<br>'; $row['steam'] . '<br>' i wyskoczylo mi: Ta strona nie działa Serwer nie może teraz obsłużyć tego żądania. HTTP ERROR 500 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Wpisalem: $message .= $row['id'] . '<br>'; $row['nick'] . '<br>'; $row['steam'] . '<br>' a powinieneś wpisać:
a mozna np. uzyc ? Poniewaz w mailu jak przychodzi wiadomosc wyswietla sie "Użytkownicy: <br><br>" |
|
|
![]()
|
|
Dlatego , że nie używasz odpowiedniego nagłówka maila:
Przykład z manuala:
|
|
|
![]()
|
|
Dlatego , że nie używasz odpowiedniego nagłówka maila: Przykład z manuala:
Wpisałem: $adres = 'khrystal@interia.eu'; $tytul = "Tytuł wiadomości"; $headers[] = 'Content-type: text/html; charset=UTF-8'; // użycie funkcji mail mail($adres, $tytul, $message, implode("\r\n", $headers); a w $message: $message = 'ID:' . $row['ID'] ' ' . 'Nick:' . $row['nick']; " " z tego względu ze w $headers widze html. i niestety nie dziala: Ta strona nie działa Serwer nie może teraz obsłużyć tego żądania. HTTP ERROR 500 Naprawiłem ![]() Super, wszystko działa, dziekuje bardzo za pomoc. Leci "pomógł" w kazdym poscie ![]() Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz. Ten post edytował hypex 12.05.2017, 21:23:29 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.05.2025 - 18:54 |