![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
kolejne głupie pewnie pytanie zielonego. Tworzę jakiś tam swój CMS i teraz chcę zrobić zamiast wstawiania do niego gołego tekstu wszystkie napisy w echo 'cos tam'; a na początku każdego pliku include 'jakiś plik jezykowy'; no i tak zrobiłem i działa nie wiem czy to jest dopuszczalne rozwiązanie jak nie to mnie oświećcie. I teraz w pliku językowym nie wiem czy zrobić taplicę lang i w pliku w miejsce tekstu wsadzać w echo tablicę i jej wartość, np.
A plik powiedzmy news.php na stronie: Czy w pliku językowym dawać listę zmiennych, np. '; A w pliku news.php:
Co jest lepsze i bardziej wydajne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej includowac plik lang w index.php ? Co do pytania - tak czy siak nie odczujesz różnicy między zmienną a tablicą więc sobie tym głowy nie zawracaj
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki bardzo, skończyłem system podstron i buduje od nowa tej chwili bo mi się przestało podobać, za dużo potem include w tych plikach. Jak zrobię plik index.php i w nim wsadzę nagłowek, stopkę i lang w include oraz sidebar a treść strony w switch to będzie bezpieczne połączenie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie... index to taki pseudo kontroler [czytaj tylko php] a nie składowisko html - od tego masz szablony
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Poczytaj o szablonach ;] i ich zastosowaniu - uwierz mi wyjdzie ci to na dobre
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obyś tylko nie pomyślał, że szablony = Smarty, bo to jeden z gorszych systemów, poza tym szablony mogą być pisane w czystym PHP.
http://components.symfony-project.org/templating/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 09:03 |