![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z którym nie mogę sobie poradzić.
Posiadam 3 tabele [relacja wiele do wielu]:
Tagmap to tabela łącząca tabele artykul i tag. Chciałbym tak połączyć 3 tabele i wyświetlić te rekordy, które posiadają okreslone przeze mnie wartosci w tabeli tag. Czyli chciałbym pobrać te artykuły, które posiadają okreslone przeze mnie tagi - dokladnie dwa - nie wiecej i nie mniej. Czyli podaje np. tagi "test1" i "test2" i otrzymuje artykuły posiadające te tagi ale tylko te które posiadają te dwa tagi a nie jeden. Zrobiłem takie coś ale to wlasnie pobiera artykul albo z jednym albo drugim tagem albo z dwoma:
$tag_name to zmienna z tagami rozdzielonymi ',' Orientuje sie może ktoś jak ugryżć ten temat? Ten post edytował sieradz 24.04.2014, 15:05:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Problem z PHP nie ma zadnego zwiazku... Zwracaj prosze uwage gdzie piszesz. Przenosze.
Zamiast wszystkich tabel we FROM daj tam tylko tabele z artykulem. Reszte tabel JOINuj. I masz JOINowac tyle razy ile szukasz tagow ps: no i uzywaj BBCODE ps: ID w tabeli tagmap jest raczej zbedne. Zas z pozostalych dwoch kolumn w tej tabeli powinienies utworzyc klucz glowny -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 05:13 |