![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam na stronie zrobiony formularz który umożliwia upload zdjęć , chcę dodać możliwość wstawiania opisu do swojego zdjęcia. Do formularza dodałem już input text i chciałbym , żebyście mi powiedzieli jak zapisać ten opis do pliku np: Opisy.txt. Mają się tam zapisywać wszystkie opisy i być wczytywane przy odpowiednim zdjęciu, z tym może i bym sobie jakimś cudem poradził ale nie wiem czy można tak aby po usunięciu zdjęcia z ftp komentarz do niego się usuwał (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Może oparte być na mysql tylko, żeby dużo mb nie zżerało. Z góry dzięki Oto skrypt Uploadu:
i wyświetlania
To wszystko odbywa się w galeria.php Sorry za duble posta ale chciałbym dostać jak najszybciej odpowiedź, bo przez całą noc nie spałem. Męczyłem sie i sam wszystko przerobiłem na mySQL. Pliki są uploadowen i do bazy zapisuje się id opis i nazwa pliku(po przeróbce jest nią 1.jpg ... tylko, że różne rozszerzenia) Wszystko ok wyświetlają mi się obrazki ale za żadne skarby nie chcą się opisy wyświetlić, po prostu puste miejsce . Kod jest króciutki więc myślę , że nie powinno być teraz problemu z pomocą.
Błędy pewnie są w kropkach cudzysłowach itd. Mam nadzieje na szybką reakcje ;] P.S Wyjaśnienie: w tabeli galeria sieżka to nazwa pliku , opis to opis, numer to id. $V to nazwa pliku $dir to lokalizacja(folder) reszta nie ważna wszystko się dobrze wyświetla tylko te opisy ;/ Ten post edytował prt 4.04.2007, 10:48:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko ok wyświetlają mi się obrazki ale za żadne skarby nie chcą się opisy wyświetlić, po prostu puste miejsce . Kod jest króciutki więc myślę , że nie powinno być teraz problemu z pomocą.
w tym pierwszym fragmencie ktory zostawilem ładniej by było zrobić
co do drugiej części to kod wydaje się być OK... sprwdź może czy zmienna $wiersz['opis'] jest pusta (empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual); ewentualnie napisz jak dodajesz rekordy do bazy, albo sam zobacz (PHPMyAdmin) czy kolumna `opis` istnieje i jest niepusta edit: komentarze z kodzie.. Ten post edytował rojmarek 4.04.2007, 19:40:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki w tym kodzie z wyświetlaniem opisu w funkcji SELECT przy WHERE sciezka=$V zapomniałem dodać ' ' ;] na zmienną, już działa.
Zuploadowałem dla próby 6 plików ;] i teraz nie moge ich usunąć z serwera za chiny ;]. Włączam ftp (total commanderem) daje usuń i pisze , że nie można usunąć ;/ Myślę że może to być coś z chmodami , trzeba chyba coś wepchać do tego kodu żeby zmieniał chmod , i teraz nie wiem jak usunąć poprzednie pliki ;/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zuploadowałem dla próby 6 plików ;] i teraz nie moge ich usunąć z serwera za chiny ;]. Włączam ftp (total commanderem) daje usuń i pisze , że nie można usunąć ;/ Myślę że może to być coś z chmodami , trzeba chyba coś wepchać do tego kodu żeby zmieniał chmod , i teraz nie wiem jak usunąć poprzednie pliki ;/ tak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) musisz chmoda zrobic z poziomu php, albo po prostu z poziomu php usunąć plik (unlink" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) |
|
|
![]()
|
|
OK wpisując bezpośrednią ścieżkę do pliku nie włącza go , ale w total commanderze nadal on widnieje nawet po ponownym zalogowaniu się ;/ .
Teraz ostatnie pytanie ;] dałem kod uploadu pliku gdzie wpisać , żeby podczas uploadu już chmod pliku był dobrze ustawiany, tak żebym mógł go usunąć. |
|
|
![]()
|
|
OK wpisując bezpośrednią ścieżkę do pliku nie włącza go , ale w total commanderze nadal on widnieje nawet po ponownym zalogowaniu się ;/ . Teraz ostatnie pytanie ;] dałem kod uploadu pliku gdzie wpisać , żeby podczas uploadu już chmod pliku był dobrze ustawiany, tak żebym mógł go usunąć. po move_uploaded_file chmod'ujesz... usuwanie - jak widać go w totalu, to on tam pewnie jeszcze jest... jakoś ze ścieżką pokombinuj, dodaj ./plik.txt, albo coś |
|
|
![]()
|
|
Albo coś źle wpisuje , albo tego usunąć sie nie da ;/
w totalu mam takie pliki 6.jpg 5.jpg itd zaraz w kodzie reszta. Plik z tym kodem jest w tym samym folderze co te pliki
Wyświetla usunięto a pliki nadal są w totalu ;/ Teraz do drugiego ustawiania chmoda wysyłanym plikom tak ma byc ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:53 |