![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 3 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam dawno mnie tu nie było otóż mam pytanie odnośnie bezpieczeństwa formularza , mam napisany prosty kod który pobiera dane przesłane za pomocą metody POST i znalazł się użytkownik który edytuj sobie te dane na takie wartości jakie mu się podobają . I moja pierwsza myśl przepisać każdą zakładkę aby pobierał dane z bazy danych lecz było by to sporo roboty bo kodu jest dużo i znalazłem w sieci atrybut "readonly" tylko do odczytu i moje pytanie brzmi czy to rozwiąże mój problem ? jeżeli do każdego pola inpunt dodam to ? zablokuje mu to możliwość edycji pola inpunt które na dodatek jest hidden .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 555 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zasada jest banalnie prosta - zapamietaj ja:
Wszystko co jest w przegladarce, jest do zmiany. Zadne readonly tu nie pomoze. Jesli wiec jakas dana nie jest to edycji, to w zaden sposob jej nie wkladaj do forma a juz tym bardziej nei czytaj jej z forma. I juz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 3 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to chciałem wiedzieć czyli biorę się za przepisywanie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weź też pod uwagę że nawet nie potrzeba przeglądarki żeby cokolwiek wysłać - to tylko graficzna nakładka na żądania które w dowolnej przeglądarce możesz jednym klikiem wyeksportować.
Poczytaj też https://prophp.pl/advice/show/25/jak_zabezp...ql_injection%3F -------------------- |
|
|
![]()
|
|
używam mqsli biorę się za naukę dopiero PDO , ale mam jeszcze inne pytanie wszystkie dane mam już w bazie w formularzu mam jedynie id danego "mechanika" i teoretycznie i ten użytkownik może sobie zmienić z pola hidden id np: z 1 na 4 i wtedy pobierze mu dane innego mechanika ? jak to jeszcze ominąć
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znam logiki projektu. Czy user może odczytać tylko swoich mechaników czy wszystkich? Jeśli pierwsze to w bazie powinieneś mieć odpowiednie powiązanie po id.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki wrzuciłem jeszcze jedno zapytanie które sprawdza czy użytkownik ma wystarczająco punktów by podpisać kontrakt z swoich mechanikiem więc nawet jak zmieni id to te zapytanie go nie puści . Myślę że tego już nie przeskoczy i ciekawy artykuł mi dałeś mam do niego jedno pytanie co da mi taki zapis ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 555 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jesli dana wartosc ma byc liczba (INT) to bedziesz mial pewnosc ze to bedzie zawsze liczba a nie jakis tekst i/lub sql injection
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 05:47 |