![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Czy zna może ktoś w jaki sposób za pomocą linku sortować tabelę , czyli tak naprawdę wykonać zapytanie na bazie , raz sortując rosnąco (ASC) a raz malejąco (DESC)? Nie chodzi mi tu o stworzenie zapytania tylko jak do zapytania, po pierwszym kliknieciu w link, przekazać ASC a w po kolejnym kliknięciu przekazać DESC i tak w kółko ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy użyć proste $_GET
i do tego funkcja warunkowa if albo case ![]() -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do konca kumam z tym $_GET.
Ja tego $_GET używam do pobierania zmiennych bo mam na serwerze ustawione register_globals na false. Ale nie kumam jak to moge przełozyć na to żeby raz widzieć że sortowanie ma być ASC lub DESC. Dodam że link tworze statycznie czyli <a href=.....?zm=1>.....</a> Mozesz podac jakiś przykład, fragment kodu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowy link:
I teraz magia:
I na końcu listujesz wdług zmiennaj $sql, mam nadzieje że wystarczająco jasno ![]() -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowy link: I teraz magia:
I na końcu listujesz wdług zmiennaj $sql, mam nadzieje że wystarczająco jasno ![]() Przyklad dobry ale ja bym w switchu ustawial zmienna tylko do sortowania a pozniej doklejal do zapytania bo jak sie nam zapytanie zmieni to juz musimy edytowac je w trzech miejsach ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kumam, kumam.
Dodam, bo może nie napisałem jasno, chciałbym mieć jeden link a nie dwa. Ale ok, rozumiem, że w zależności od zmiennej i raz dam linka z i=1 a raz i=2. Dzięki za podpowiedź |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:49 |