![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Koder-- |
![]()
|
Goście ![]() |
W przypadku gdy ktoś zapomni hasła doo serwisu chciałbym zrobić opcję przypomnienia, która będzie wysyłana na maila. Hasło trzymam zakodowane metodą Md5 w bazie danych. Jak odkodować je na potrzeby przypomnienia?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie da się. MD5 to nie zakodowanie czegoś tylko hashowanie. Poczytaj o tym na google
Ten post edytował CuteOne 27.07.2012, 15:33:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie odkodujesz, możesz jedynie znaleźć kolizję. Jeśli chcesz używać haseł, które można rozszyfrować (odkodować) - użyj - mcrypt i któregoś z algorytmów dwukierunkowych (np. AES ) albo base64 Zobacz pełną listę
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 2 Dołączył: 25.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja opcję przypominania na swojej stronie stworzyłem za pomocą kilku losowych znaków które zahaszowałem
hasz zapisałem do bazy a wcześniej wygenerowane znaki wysłałem na e-maila jako nowe hasło które musi zmienić przy pierwszym logowaniu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Po co kodować hasło, skoro chcesz je odkodować ? Gdzie bezpieczeństwo ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli stosuje nietypowe algorytmy, to trudniej kodowanie rozgryźć. Wtedy przejęcie samej bazy lub jedynie plików na serwerze niewiele daje.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:14 |