![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wysyłam maile, a raczej powiadomienie do klientów za pomocą PHPMailer, jednak chciałem by skrypt zachowywał się poprawnie jak typowa skrzynka mailowa (po części) i zapisywał maile na serwerze bym miał potem dostęp do wysłanych powiadomień np z poziomu Thunderbird czy innego managera poczty. Proszę o jakiekolwiek wskazówki dotyczące takich możliwości z wykorzystaniem PHPMailer. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj sobie bcc na jakąś swoją skrzynkę i będziesz miał kopię, tak najszybciej i najprościej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj sobie bcc na jakąś swoją skrzynkę i będziesz miał kopię, tak najszybciej i najprościej. Tylko ja nie chcę iść tak na około, gdybym miał to robić na odwal to dawno bym tak zrobił, a mi zależy na prawidłowym rozwiązaniu, a co za tym idzie poszerzeniu własnej wiedzy... Nie musicie pisać całych skryptów, mi zależy na wskazówkach czy jakiś linkach które mnie poprowadzą a raczej dadzą punkt zaczepienia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien ale chyba jak imap'em lecisz to poczta powinna się na serwerze odkładać. Musiał byś to sprawdzić, tak mi się tylko coś o uszy obiło...
|
|
|
![]()
|
|
Nie jestem pewien ale chyba jak imap'em lecisz to poczta powinna się na serwerze odkładać. Musiał byś to sprawdzić, tak mi się tylko coś o uszy obiło... Ale IMAP pobiera pocztę... a mi chodzi zapisanie wysłanego maila jak to robi każda skrzynka pocztowa po wysłaniu... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przez IMAP zarówno pobiera się jak i zapisuje. Programy pocztowe np. Thunderbird najpierw wysyłają pocztę przez SMTP, a później zapisują przy użyciu IMAP do folderu z wysłanymi mailami.
Wydaje się, że musisz zrobić tak samo. Wysyłanie już masz, teraz tylko zrobić zapisz maila przez IMAP. -------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
![]() Nie pomagam przez PW, GG, e-mail, faks, telegram, znaki dymne, ... |
|
|
![]() ![]()
|
|
O ile się nie mylę to PHPMailer niema wcale takiej możliwości, a czy możecie polecić jakieś dobre biblioteki i proste jak wzorcowo PHPMailer z tym że dla IMAP?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 122 Dołączył: 17.07.2005 Skąd: P-na Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
A jakie znacie klasy/biblioteki które dobrze radzą sobie z wysyłaniem maili przez smtp jak i zapisywanie ich na serwerze przez IMAP?
Często widzę na różnych stronach przy instrukcjach zapisywania wiadomości w PHP przez IMAP jak ich wysyłanie, ale czy wysyłanie wiadomości przez IMAP jest dobrą praktyką? czy w ogóle mylę wątki SMTP i IMAP? Proszę o info w tej kwestii... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 18 Dołączył: 11.12.2005 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie kiedy wysyłam maila za pomocą PHPMailer ze skrzynki na gmailu wiadomości są zapisywane w wychodzących, natomiast kiedy wysyłam za pomocą maila na home.pl takie wiadomości nie są już zapisywane (obie skrzynki to IMAP).
Być może więc zależy to także od konfiguracji serwera poczty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 06:21 |