![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam strone [php] i tabelke ktora wyrzuca mi z bazy danych [mysql] cos takiego: pawel 12 adam 15 aga 3 chcialbym aby zliczalo mi sume i wyszla taka tabelka: pawel 12 adam 15 aga 3 ------------ Razem 30 moze macie pomysl jak to zrobic? z gory dziekuje za pomoc
Powód edycji: Poprawiłem tytuł tematu. /webdice
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takim zapytaniem policzysz łatwo ile jest tego razem
![]()
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzieki dziala, ale chcialbym wiecej:
pawel 12 1 adam 15 6 aga 3 3 chcialbym aby zliczalo mi sume i wyszla taka tabelka: pawel 12 1 adam 15 6 aga 3 3 ------------------ Razem 30 10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Echh no trochę pomyśleć:
-------------------- 404
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam podobny problem i nie wiem jak wyświetlić wynik funkcji. Pierwsza część kodu jest OK, druga się nie wyświetla. Czy mógłby ktoś pomóc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
bo masz zapytanie
Cytat SELECT SUM(waga) FROM `wyniki` a z tego pytania wywolac chcesz "$row2['pkt']" ![]() |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chodzi o to, że w tabeli mam kolumnę o nazwie pkt.
Pierwsza część kodu wyświetla mi wszystkie wiersze jeden po drugim ta część kodu jest OK. Wygląda to tak: pkt 2 3 5 6 Druga część kodu ma zsumować wszystko z kolumny pkt i wyświetlić wynik tego dodawania. W moim przekonaniu $row2 ma wyświetlić ten wynik. Czyli powinien wyświetlić się wynik: 16 a nie wyświetla się nic. ZAczynam się uczyć php i nie wszystko jeszcze łapię. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 244 Pomógł: 21 Dołączył: 10.02.2008 Skąd: Załęcze Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co ma wysyłać kolejne zapytanie sql jak można wykorzystać istniejącą pętle? -------------------- Amentis dolet!
Deus et patria! » Pomogłem? Kliknij Pomógł. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Bardzo dziękuję.
Rzeczywiście działa. Mam jeszcze prośbę o dodatkowe wyjaśnienie: Nie rozumiem tego fragmentu kodu: $suma = $suma+$row['pkt']; Druga sprawa: Chciałbym się również dowiedzieć jak zrobić to samo przy użyciu "sum" Dlaczego nie wyświetla się to po wpisaniu kodu, który podałem na początku? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 244 Pomógł: 21 Dołączył: 10.02.2008 Skąd: Załęcze Wielkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jeszcze prośbę o dodatkowe wyjaśnienie: Nie rozumiem tego fragmentu kodu: $suma = $suma+$row['pkt']; w pętli ustawia $sume na $sume + aktualny wynik... Cytat Druga sprawa: Chciałbym się również dowiedzieć jak zrobić to samo przy użyciu "sum" Dlaczego nie wyświetla się to po wpisaniu kodu, który podałem na początku? nie ma takiej potrzeby pozdr -------------------- Amentis dolet!
Deus et patria! » Pomogłem? Kliknij Pomógł. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wlczyłem z tym pół nocy i nic:
nazwa tabeli: zawody_nauka kolumny w tabeli: zaw_id pkt 0 10 1 8 2 6 0 8 1 5 2 6 Powyższy kod ma wyświetlać: zaw_id pkt 0 18 1 13 2 12 Natomiast wyświetla tylko: 0 1 2 Gdzie tkwi błąd? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Pomyśl trochę. Odwołujesz się do pola pkt, więc wyświetla Ci się to pole - logiczne. Musisz stworzyć sobie alias (AS `suma`) dla funkcji SUM.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję bardzo za pomoc.
Uczę się dopiero PHP i po przerobieniu podstaw, robię krok po kroku wszystko, co jest związane z tabelami. Mam w tej chwili dwie tabelę, które połączyłem.
W powyższej tabeli wszystko jest OK Mam też drugą, którą pomogliście mi zrobić:
Tutaj też wszystko jest OK. Teraz problem: Po podstawieniu części kodu z drugiej tabeli do pierwszej coś jest nie tak i nic się nie wyświetla.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 04:32 |