![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
W jaki sposób mogę zrobić konto Administratora, i dawać innym osobom te konto? Chodzi mi oto, że jak utworze np. admin panel w folderze /admin/ to żeby tylko administratorzy mieli prawo wejść tam. Nie zwykli użytkownicy. Jeśli to ma w czymś pomóc używam takiego skryptu rejestracja+logowanie. click |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Powiedz mi, czy się różni konto użytkownika od konta admina?
Jeśli masz już system logowania z obsługą kont, to wystarczy dorobić do niego dodatkowe pole określające status użytkownika (user/admin/moderator) i tylko to sprawdzać. Nie pytaj tylko jak zrobić taki system kont, bo w internecie (na tym forum też) jest tego tyle, że wykazując minimum inicjatywy, napiszesz sobie, albo wynajdziesz gotowca. ![]() W tym skrypcie co pokazałeś dodaj pole o którym wspomniałem i wystarczy. Sprawdzaj tylko przy logowaniu, czy oprócz tego, że dane się zgadzają, to user ma flagę admina. Jeśli ma, pokaz mu zawartość tego, co ukrywasz w katalogu /admin/. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem tutaj na forum w działach Początkujący, PHP, Gotowe rozwiązania, ale niczego się nie doszukałem.
Zostałem 'naprowadzony' przez pewnego użytkownika jak wykonać owe uprawnienie. Mam utworzyć kolumne user_rang z domyślną wartością 0. 0 - zwykły użytkownik , 1 - Administrator Każdy użytkownik zarejestrowany będzie miał wartość 0 (nic nie trzeba zmieniać w formularzu rejestracyjnym). I na stronie, której użytkownik nie może wejść (panel admina, 0) nie będzie miał dostępu. Tylko użytkownicy co mają "1" --- Tak mi On to opisał. Czyli całość jak ma wyglądać? a) Zapytanie SQL: ALTER TABLE users ADD 'user_rang' NOT NULL default '0'; Mniej więcej pewnie tak będzie to wyglądać, ale pewnie coś źle jest tam napisane. Proszę o korektę. ![]() W pliku index.php (widoczny dla każdego) mam już rozpoczętą sesje: Kod session_start(); session_register("zalogowany"); Wystarczy że dodam, session_admin("administrator"); i teraz mam jeszcze, Kod if($_SESSION["zalogowany"]!=1){ if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){ if(mysql_num_rows(mysql_query("select * from users where user_login = '".htmlspecialchars($_POST["login"])."' AND user_haslo = '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."'"))){ echo "Zalogowano poprawnie. <a href='index.php'>Przejdź na stronę główną</a>"; $_SESSION["zalogowany"]=1; } i teraz tutaj chciałbym aby był odnośnik do panelu Administratora, widoczny tylko dla Administratorów Gdzieś musze tutaj zapewne wpisać kod: $_SESSION["administrator"]=1; ? c) Tworzenie plików do sprawdzania czy to Administrator czy też Użytkownik - Stworze plik: sprawdz2.php (bo sprawdz.php jest dla zwykłych użytkowników), i tam umieszcze kod:
I w pliku admin/index.php umieszcze kod:
I będę miał autoryzacje? Proszę o korektę błędów. Jestem początkującym, starałem się to jak mogłem wyobrazić ![]() Aha, i uprawnienie administratora będę musiał przez phpmyadmina wykonywać? żeby np. Użytkownik z ID: #1 miał administrator=1 ? Odświeżam. Utworzyłem tabele
Jak widać dodałem nowe pola. Tam w index.php też wszystko wykonałem odnośnie dodawania pól do bazy danych. Formularz oraz HTMLSPECIALCHARS - wszystko ok. Dodaje dane do bazy podczas rejestracji. Teraz muszę, Cytat Aby rozpoznać uprawnienia przy logowaniu musisz dodać najprościej za pomocą IF instrukcję pobierającą z bazy dla danego loginu wartość z pola 'user_rang' i decydować jaką sesje ma zaresjestrować. To jest w pliku głównym serwisu, w ramach <body>, 3 instrukcja IF, w niej musisz dodać jeszcze jedną instrukcję:
W jaki sposób mam to wykonać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 1 Dołączył: 19.04.2004 Skąd: Bytom Odrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ej strasznie rozwlekłeś ten problem. ;x
jeśli masz panel admina i chcesz żeby tylko admini tam mieli dostęp to na początku przy otwieraniu skrypt powinien sprawdzać kto próbuje wejść:
dobrze rozumuję ? tylko pamiętaj że przy logowaniu musisz utworzyć sesje "user_rang". Skrypt logujący musi pobierać tą daną z bazy:P Ten post edytował TroYan 20.07.2008, 11:09:27 -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.05.2025 - 07:43 |