![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z komenda.
mam takie tabele Osoba -------- ID_OSOBA <PK> imie nazwisko telefon Uczen ---------- ID_UCZNIA <PK> ID_OSOBA ID_KLASY Klasa ---------- ID_KLASY <PK> nazwa Stworzylem formularz do wpisania imienia nazwiska telefonu email i klasa. Wszystko ok tylko nie potrafie zrobic by po wpisaniu formularzu w polu "klasa" np. 1c wyszukalo mi po nazwie "1c" jego ID w tabeli "Klasa" i wpisalo go do tabeli "Uczen" w ID_KLASY. np. Klasa -------- ID_klasy..........nazwa 1.....................1c Uczen --------- ID_UCZNIA..........15 ID_OSOBA...........26 ID_KLASA............1 mam takie cos ale nie wychodzi: $dodaj = mysql_query ("INSERT INTO Osoba SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', telefon='$telefon', email='$email'"); $dodaj1 = mysql_insert_id(); $dodaj2 = mysql_query ("INSERT INTO Uczen SET ID_OSOBA='$dodaj1' WHERE ID_KLASY='$klasa'"); $dodaj3 = mysql_insert_id(); Ten post edytował Wojtekss 3.01.2009, 16:53:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jaki problem? Jakie błędy? Co się dzieje?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam przez przypadek wyslalem niegotowy post, jzu go edytowalem
![]() i jest ktos kto moze mi pomoc? zalezy mi bardzo Doszedlem do takiej postaci, nie wiem czy poprawnie mysle, lecz jak wchodze w tabele Uczen to w ID_KLASY wypisuje mi wartosc 0. $dodaj2 = mysql_query ("INSERT INTO Osoba SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', telefon='$telefon', email='$email'"); $dodaj3 = mysql_insert_id(); $dodaj9 = mysql_query ("Select ID_KLASY from Klasa WHERE nazwa='$klasa'"); $dodaj4 = mysql_query ("INSERT INTO Uczen SET ID_OSOBA='$dodaj3', ID_KLASY='$dodaj9'"); $dodaj5 = mysql_insert_id(); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat , lecz jak wchodze w tabele Uczen to w ID_KLASY wypisuje mi wartosc 0. No bo ID_KLASY pobierasz tak: $dodaj9 = mysql_query ("Select ID_KLASY from Klasa WHERE nazwa='$klasa'"); zobacz w manualu co zwraca mysql_query() a dowiesz sie, ze to nie bedzie ID_KLASY ![]() Jak juz to zaczaisz przyjrzyj się funkcji mysql_fetch_array() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela Uczeń nie jest potrzebna.
Do tabeli Osoba dodaj pole klasa_ucznia. Twój formularz (dodaj.php) powinien zawierać pola:
Ten post edytował SzamanGN 3.01.2009, 19:35:50 -------------------- SzamanGN
|
|
|
-Tagon- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat $dodaj = mysql_query ('INSERT INTO Osoba SET imie="'.$_POST["imie"].'", nazwisko="'.$_POST["nazwisko"].'", telefon="'.$_POST["telefon"].'", email="'.$_POST["email"].'", klasa="'.$_POST["klasa_ucznia"].'"'); ![]() Zapytanie powinno wyglądać tak:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2009 Skąd: Hamburg DE Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1.
ażeby Ci ładnie wpisywało do bazy to musisz ustawić w każdej tablicy id na AUTO_INCREMENT i teraz nie będzie Ci za każdym razem pokazywało 0 tylko kolejna cyfra wpisanego rekordu Po 2. ja bym trochę skruciła zapis wpisujący do bazy danych:
po co zapychac plik takimi instrukcjami plik i przede wszystkim na końcu bez przecinka. po 3. posłuchaj @nospor'a on dobrze Ci tłumaczy lepiej id wyciągnij następnym zapytaniem np.:
Ten post edytował agataperz 23.09.2011, 19:23:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$dodaj2 = mysql_query ("INSERT INTO Osoba SET imie='$imie', nazwisko='$nazwisko', telefon='$telefon', email='$email'");
$dodaj3 = mysql_insert_id(); $pytanie = "Select ID_KLASY from Klasa WHERE nazwa='$klasa'"; $result = mysql_query ($pytanie) or die(mysql_error()); $dodaj9 = mysql_insert_id(); $dodaj4 = mysql_query ("INSERT INTO Uczen SET ID_OSOBA='$dodaj3', ID_KLASY='$dodaj9'"); $dodaj5 = mysql_insert_id(); $dodaj9 miałeś resulta query, a nie ID_KLASY. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.04.2025 - 04:08 |