![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Majestiq-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Mam wyszukiwarkę realizowaną za pomocą takiego formularza: Plik szukaj.php wygląda tak: [html][/html] No i najważniejszy plik szukarka.php:
Przy każdym wyszukiwaniu w tabeli 'szukark' są zapisywane ostatnie wyszukiwane frazy i są one widoczne na jednej z podstron serwisu. Chciałbym, żeby po kliknięciu na jedną z tych ostatnio szukanych fraz pojawiły się wyniki wyszukiwania dla tej właśnie frazy, czyli jakby przekazać anchor tego w co klikam jako zmienną dla wyszukiwarki, ale za chiny mi to nie wychodzi. Schemat pliku, który odpowiada za wyświetlanie ostatnio wyszukiwanych fraz wygląda tak:
Jaki powinien być schemat linka aby to zadziałało, bo w tej chwili jest coś w stylu: http://www.domena.pl/szukaj.php?szukaj=pia...y&stron=600 i nie działą :/ Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 3 Dołączył: 24.01.2008 Skąd: Witnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie link powinien mieć taką formę:
Kod http://www.domena.pl/szukaj.php?id=szukaj&wykonawca=$nazwa&stron=600 choć nie wiem czy dobrze zrozumiałem kod ;] -------------------- |
|
|
--majestiq-- |
![]()
|
Goście ![]() |
No właśnie tak też próbowałem, ale nie działa. Jak za $nazwa podstawie jakiś tytul to i tak mi w wynikach pojawiają się wszystkie rekordy z bazy :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 3 Dołączył: 24.01.2008 Skąd: Witnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kodzie szukarka.php robisz coś takiego:
zmienna przekazywana przez adres jest w tablicy $_GET zamiast:
spróbuj wstawić:
-------------------- |
|
|
--majestiq-- |
![]()
|
Goście ![]() |
A no wałśnie.
Ja to zrobiłem w ten sposób, że stworzyłem szukaj.2php i szukarka2.php w szukaj2.php było include szukarka2.php a tam zamiast zmiennej POST jak w wersji 1 to GET ![]() Takie obejście zrobiłem, ale przecież można łatwiej :-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 18:17 |