![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Mam proste pytanie. Jak dodać skrypt PHP na moją stronę którą mam napisaną w PHP ? Ściągnąłem sobie kilka gotowych ciekawych skryptów PHP. Mam opisaną instalację. Większość instaluje się na serwerze. Ale jak teraz zrobić aby były one w mojej stronie. Tzn. Np ściągnąłem sobie skrypt który daje możliwość zakładania konta na serwisie. Skrypt ten instaluje się na serwerze ale jak teraz zrobić aby okno logowania było na głównej stronie i np. na górze po prawej stronie ![]() Co muszę zrobić ![]() Jak zatem to zrobić aby jakaś formuła wskazywała na ten skrypt i umieszczała go w danym miejscu ![]() Tak, samo mam wiele innych skryptów które są ciekawe ale nie umiem ich dodawać na moją stronę, np. aby jakiś (powiedzmy sonda była po prawej) a księga gości otwierała się po kliknięciu "linka" o tej nazwie. Proszę was bardzo o pomoc i wyrozumiałość. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznijmy od tego czy masz jakiś gotowy system cms, czy może to jest twoja autorska strona?
Jeżeli gotowy cms to chyba mozesz zainstalować go w nim za pomocą tegoż cms'u (nie używam gotowych cmsów ale takie coś widziałem kiedyś na php fusion ) Jeżeli to autorska strona to zainstaluj go według instrukcji (jakaś dokumentacja do skryptu chyba musi być) -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest nie jako moja autorska strona nie cms.
Co do instalacji to to rozumiem. Mam przy każdym gotowym skrypcie opis instalacji. Ale nie ma w nich zawartej informacji jak umieścić później ten skrypt na swojej stronie. Tak jak pisałem chciałbym się dowiedzieć jak wpisać zainstalowany skrypt w moją stronę. Gdzieś wyczytałem że może zaczynając jakąś formułą php ? Ale jak to zrobić ? W plik index.php wpisuję formułę która wstawia gotowy zainstalowany skrypt np. po lewej stronie. Jak to zrobić ? Aby pik index.php wiedział że dana formuła odwołuje się do tegoż skryptu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam pojęcia co to za skrypty więc podaje domyślne rozwiązania.
Dam ci przykład funkcji kalendarza która się mieści w jednym pliku php: Skrypt kalendarz.php
I teraz w pliku index.php umieszczasz: To był tylko przykład, bo nie wiem jak wg instrukcji wywołuje się te twoje skrypty, ale będzie się to opierało na podobnej zasadzie. -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
aha
z tego co napisałeś to coś zaczynam rozumieć. Ale po kolei. Funkcja include (kalendarz.php); daje plikowi html (index) do zrozumienia że ma załączyć nie jako do późniejszego wykorzystania skrypt kalendarza tak ? i z tego co widzę aby skrypt zadziałał potrzeba jeszcze później raz dodać taką informację <? echo kalendarz(); ?> tak ![]() Ok ale jeśli teraz zdarza się sytuacja że gotowy skrypt jest rozbudowany tzn po instalacji na serwerze ma kilka plików o różniej nazwie to który główny plik dodać do kodu HTML aby skrypt zadziałał ![]() Jak zatem wywnioskować który jest tym głównym który trzeba wstawić w kod HTML. Mam jeszcze pytanie związane z echo ? co to powoduje ? aha i powiedz mi jeszcze jak teraz powiedzieć kodowi HTML aby umieścił np ten kalendarz po prawej stronie na głównej stronie. jakimiś komendami z php ? |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze ten plik index musi mieć rozszerzenie *.php ponieważ jest w nim kod php
Po drugie skrypt będzie tam wyświetlony gdzie go wywołasz ( w moim przypadku 3 blok ) Po trzecie echo służy do wyświetlania elementów html w php Po czwarte to jaki plik powinieneś includować do index.php i jak go wywołać powinno być zapisane w instrukcji instalacji Jaśniej wytłumaczyć już nie potrafię. -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze ten plik index musi mieć rozszerzenie *.php ponieważ jest w nim kod php Po drugie skrypt będzie tam wyświetlony gdzie go wywołasz ( w moim przypadku 3 blok ) Po trzecie echo służy do wyświetlania elementów html w php Po czwarte to jaki plik powinieneś includować do index.php i jak go wywołać powinno być zapisane w instrukcji instalacji Jaśniej wytłumaczyć już nie potrafię. ok rozumiem ale i tak dziękuję za pomoc. Ale i tak jeszcze popytam ![]() rozszerzenie php dla index już mam. to fakt że skrypt będzie tam wyświetlony gdzie go wpiszę ale powiedz mi teraz co wpisać w komendzie i jak aby umiejscowić dany skrypt w jakimś określonym miejscu typu góra lewa strona. Słyszalem ze robi się to pomiędzy divami ? Jeśli tak to jak ? co do funkcji echo to to co opisałeś to zadziała do każdego skryptu ? tzn. mam skrypt kalendarza, księgę gości, kalkulator, galerie, newsy itp i zawsze aby coś takiego wstawić do głównego kodu i aby działało wystarczy tylko to ----> <? include (cośtam.php); ?> i <? echo coś tam(); ?> pozdr |
|
|
![]()
|
|
Ja tylko przypuszczam że dany skrypt jest funkcją.
Mam nadzieję że znasz html? Jeżeli dany skrypt jest funkcją to wywołujesz go tak jak ci pokazałem ( a te echo chyba w większości przypadków nie potrzebne ale pewien nie jestem - jak coś próbuj bez echo a jak się nic nie wyświetli to z echem)tam gdzie chcesz (wywołujesz funkcję tam gdzie chcesz by była wyświetlona - w moim przypadku trzeci blok - mam nadzieję że to akurat już kumasz) Skrypt też może być włożony do pliku bez funkcji. W takim przypadku wystarczy że wywołasz include tego pliku w danym miejscu kodu html ( jak tam miałeś <? kalendarz(); ?> to tu bedzie <? include (kalendarz.php); ?> ) -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo Ci dziękuję za poświęcenie bo to co piszesz na pewno pomaga
ale w ostatnim poście trochę się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o wizualną stronę skryptu. Tzn. to że skrypt np. tak jak u Ciebie będzie w 3 bloku to ok. to jest w kodzie i tego osoba odwiedzająca moją stronę nie widzi. Mi natomiast chodzi o to, jaką komendę napisać dla tego skryptu w kodzie HTML aby ktoś kto otworzy moją stronę www.mojastrona.pl i zobaczy wszystkie działy typu, menu, regulamin, faq, widział np ten kalendarz po lewej górnej stronie. Tak jak w HTML można napisać żeby background był w centrum i się nie powtarzał to o coś podobnego chodzi mi z tym przykładowym kalendarzem. Mają tu znaczenie divy ? |
|
|
![]()
|
|
ta funkcja kalendarz() generuję kod html. Czyli jak go naprzykład wywołasz miedzy divami (ale może być to również tabelka i cokolwiek chcesz) to między tymi divami pojawi się kod html za pomocą którego przeglądarka wyświetli ci twój kalendarz między tymi divami miedzy którymi jestwywołana ta funkcja.
-------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
rozumiem,
no ok popróbuję coś z tym co napisałeś. A powiedz mi jaką byś napisał komendę na to o czym już mówiłem. Aby nakazać w pliku index.php umieszczenie kalendarza po prawej górnej stronie. np. <------------------------------- i tu jakaś komenda nadająca pozycję na stronie po odwiedzeniu domeny. <? include (kalendarz.php); ?> <? echo kalendarz(); ?> sorry że tak to męczę ale cały czas się uczę. |
|
|
![]()
|
|
Spoko męcz mnie
![]() ![]() no to dajemy( posłuże się http://www.kurshtml.boo.pl/css/wstep,szablon.html ):
-------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
no ok dziękuję za poświęcenie
![]() to co napisałeś znacząco poprawia sprawę. wiesz co, generalnie mam zamiar dodać kilka nowych elementów na stronę typu galeria z php dlatego posłużę się tym przykładem który opisałeś w celu prawidłowego wizualnego rozmieszczenia na stronie tych dodatków ![]() ps. jak cenny jest twój czas ![]() ![]() chciałbym wiedzieć bo jeśli dobrze znasz się na tych klockach to może za jakiś czas zgłoszę się z konkretną propozycją współpracy ![]() ale na pewno będę chciał z czasem go rozbudować ![]() na razie nie mówię co to będzie, ale mam nadzieję że dzięki pomysłom się sprawdzi. więc ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:51 |