Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MVC] Od czego zacząć?, ...progarmowanie/projektowanie...
dragoste
post 14.10.2007, 22:18:56
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

W końcu skusiłem napisać smile.gif

Niedawno w poszukiwaniu jakiejś teorii pozwalającej oddzielić logikę od widoku itd trafiłem na MVC. Poczytałem, wszystko ok, rozumiem, tylko problem pojawia się przy chęci sprawdzenia teorii w praktyce.
MVC zakłada wyraźny podział na warstwy, które ze sobą współpracują i żadna sama w sobie dużo nie zdziała. Stąd moje pytania.
1.Od czego zacząć pisać, lub też najpierw projektować?

Klasy powinny pozwalać na przeniesienie ich do innych skryptów, w takim razie (2)jak na przykład pobierać dane z bazy danych jeśli do obsługi MySQL mam osobną klasę?

To na razie tyle. smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj
post 15.10.2007, 08:25:13
Post #2

-----

Po pierwsze skorzystaj z wyszukiwarki (ba na tej stronie jest co najmniej jeden temat o MVC).

--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
+Quote Post
dragoste
post 15.10.2007, 14:21:21
Post #3

-----

Czy wszystkie Twoje 418 postów tak wygląda? Czytając niektóre Twoje ostatnie posty tak sądzę.
Czy Ty na prawdę myślisz, że nie szukałem, nie czytałem? Więc uświadamiam Cię, że szukałem i czytałem. Połowa z nich dotyczy rozumienia pojęcia MVC, a druga połowa konkretnych problemów.

Ja natomiast pytam, od czego ( której warstwy ) i mniej więcej jak zacząć projektować coś takiego. Jeśli znajdziesz temat z konkretną odpowiedzią na moje pytania przyznam Ci rację.
+Quote Post
em1X
post 15.10.2007, 14:39:39
Post #4

-----

np stworz sobie klasę bazową którą każda klasa będzie rozszerzać.
U mnie jest to np. klasa abstrakcyjna DocumentObject, która udostępnia połączenie z bazą itp.

1. <?php
  2. abstract class DocumentObject {
  3.  
  4.  protected function getDatabase() {
  5. // dostęp do bazy danych
  6.  }
  7.  
  8.  protected function getRegistry() {
  9. // dostęp do rejestru (ustawień)
  10.  }
  11.  
  12.  // i tak dalej...  
  13. }
  14. ?>

następnie będzie inna klasa, np. AbstractView, ona rozszerza DocumentObject, do tego definiuje abstrakcyjne metody dla widoków, udostępnia smarty, i tak dalej.. warstwa po warstwie.. polecam przelecieć parę artykułów o MVC (ze zrozumieniem), potem brać się za robotę.

--------------------
eh, co polska wódka to polska wódka
+Quote Post
NuLL
post 15.10.2007, 14:45:47
Post #5

-----

Cytat(dragoste @ 15.10.2007, 15:21:21 ) *
Czy wszystkie Twoje 418 postów tak wygląda? Czytając niektóre Twoje ostatnie posty tak sądzę.
Czy Ty na prawdę myślisz, że nie szukałem, nie czytałem? Więc uświadamiam Cię, że szukałem i czytałem. Połowa z nich dotyczy rozumienia pojęcia MVC, a druga połowa konkretnych problemów.

Ja natomiast pytam, od czego ( której warstwy ) i mniej więcej jak zacząć projektować coś takiego. Jeśli znajdziesz temat z konkretną odpowiedzią na moje pytania przyznam Ci rację.

Odpowiedz na te wszystkie pytania sa na forum...

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
matix
post 15.10.2007, 15:05:15
Post #6

-----

Może na początek podkreślę - każdy programista ma inną wizję MVC - to tylko zwykły szablon. To tak jak szablon strony (załózmy z webmark-a, którą dobrze wspominam, niestety - już jej nie ma ;() każdy sobie to lekko przerobi, zmieni, itp. To tak gwoli ścisłości, gdyż to co niżej przedstawię, jednemu się będzie podobało, a drugiemu nie.

Przede wszystkim Kontroller ma zarządzać widokiem i modelem i nic nie wiedzieć o danych. To więc:

1. <?
  2. class news {
  3.  
  4. public function pokaz()
  5. {
  6. $oView = new Widok; // wybieramy widok
  7.  
  8. // teraz przypisujemy kilka zmiennych, załóżmy tytuł i content strony.
  9. $oView -> title = 'To jest tytul strony';
  10. $oView -> aNews = $oView -> model -> PobierzNewsy();
  11.  
  12. // zwracasz widok
  13. return $oView -> index();
  14. }
  15. }
  16. ?>

Teraz pewnie wiele osób się zapyta, dlaczego to Widok przechowuje w swojej zmiennej instancję klasy Model ? Ano dlatego, żeby w widoku także można było pobierać dane z modelu, gdyż to jest założeniem MVC. Przy okazji jest to wiele wygodniejsze, gdyż jak jest np. lewe menu, które posiada np. blok "losowa fotka", to potem trzeba w każdej metodzie controllera dopisywac te bzdetne linijki kodu, by pobierane były dane z modelu. A po co , skoro można to zrobić jednym zapytaniem w Widoku.

Widok ma za zadanie gromadzić dane z szablonow i je zwracać controllerowi, tak więc (pomijam tutaj klasy abstrakcyjne, zeby pokazac oco chodzi - wiadomo - lepiej dziedziczyc sobie niektore metody z klasy abstrakcjii)

1. <?php
  2. class Widok {
  3.  
  4. public function index()
  5. {
  6. $sPage = $this->display('header');
  7. $sPage .= $this->display('costam');
  8.  
  9. return $sPage;
  10. }
  11.  
  12.  
  13. public function display($sWhat)
  14. {
  15.  ob_start();
  16. include ($sWhat);
  17. $sContent = ob_get_clean();
  18.  
  19. return $sContent;
  20. }
  21.  
  22. public function __construct()
  23. {
  24. $this -> model = new Model;
  25. }
  26. }
  27. ?>

Model ma pobierać dane z różnych źródeł i je zwracać, czyli po prostu:

1. <?
  2. Class Model {
  3.  
  4. public function PobierzNewsy () {
  5. $oDb = new Database('plik.ini'); // pobiera konfiguracje z pliku ini , np
  6. $oDb -> execute ('select * from news');
  7. return $oDb -> fetchData();
  8. }
  9. }
  10. ?>

Do tego dochodzi jeszcze FrontController który pobiera sobie z routera kontroller i akcję i odpala odpowiedni kontroller i jego metodę. W moim przypadku (czyt. moj fw) jest coś takiego, że FrontController wybiera kontroller, i później jest coś takiego:

1. <?
  2. function execute()
  3. {
  4. $sController = $this -> oRouter -> getController();
  5. $sAction = $this -> oRouter -> getAction();
  6.  
  7. $oController = new $sController;
  8. echo $oController -> {$sAction} ();
  9. }
  10. ?>

i już wszystko jasne smile.gif

Mam nadzieję, że ten post rozwiąże wszelkie wątpliwości co i jak połączyć.

Pozdrawiam,
Matix.

--------------------
Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
+Quote Post
dragoste
post 15.10.2007, 18:39:23
Post #7

-----

Dzięki za odpowiedzi smile.gif

Ale jednak jeszcze jedna sprawa. Jeśli chodzi o połączenie z DB. em1X podał klasę abstrakcyjną która zawiera metodę połączenia, i jest rozszerzana, przez resztę klas. Natomiast matix najwyraźniej ma osobną klasę Database, z której korzysta wewnątrz klas widoku. I właśnie o to pytałem też w pierwszym poście. Jeśli dobrze zrozumiałem, to wyszły dwa rozwiązania. Pierwsze, dzięki której jakby nie mieszamy klas. I drugie, czyli tak jak robiłem dotychczas, osobna klasa dla db i inne klasy wewnątrz tworzą jej obiekty.
Czy jakiś komentarz do tego, czy mam dobrze rozumiem, że przedstawiliście dwa sposoby i mam robić jak uważam ? smile.gif

matix'owi dziękuję za pokazanie relacji między warstwami, oraz matix'owi i em1X za podpowiedź do głównego pytania - od czego zacząć pisać. smile.gif

Aha i jeszcze jedno, do której warstwy zaliczamy tą klasę, którą podał em1X, model, czy kontroler.
+Quote Post
matix
post 15.10.2007, 18:52:14
Post #8

-----

Tak jak pisałem. Jest to kwestia, jak kto woli.

Co do tego, gdzie ta klasa abstrakcyjna pasuje - stawiam na Model, gdyż połączenie z bazą oraz pobieranie configa do czegoś, jest raczej funkcją modelu. Chociaż szczeże nie widzę w tym sensu - po co wszystko ładować na raz do pliku. Lepiej wybierać to, co potrzebujesz. Jestem za swoją wersją winksmiley.jpg

--------------------
Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
+Quote Post
dragoste
post 15.10.2007, 19:53:00
Post #9

-----

Ok, prawie mnie przekonałeś. winksmiley.jpg
Tylko jeszcze jedna sprawa. Patrząc na klasę Model, tworzy ona instancję klasy Database, oraz używa metod w niej zawartych. Co oznacza, że w innych klasach też by tak to miało wyglądać. W takim układzie jak radzić sobie w sytuacji, gdy chcę np. rozbudować, czy zmienić tę klasę ( Database). Dajmy na to zamiast metody wykonywującej zapytania dam kilka metod osobno od select, insert itd. ( przykład niekoniecznie sensowny smile.gif ) W tym przypadku zmieniałbyś we wszystkich klasach używających połączenia z DB metod?
+Quote Post
matix
post 15.10.2007, 21:08:52
Post #10

-----

Tak, musisz zawsze zmienić w każdej metodzie modelu wszystko. Najlepiej weź kartkę, rozpisz sobie co i jak ma wyglądać i po prostu zrób jeden, porządny sterownik MySQL. Do przykładu, ja ci pokażę mój:

Klasę mojego autorstwa, db_mysql znajdziesz tutaj: http://cpaste.com/3175. Uploaded specjalnie for you smile.gif
Z kolei klasa db_abstract jest na stronie http://cpaste.com/3174.

Przykłady użycia:

1. <?
  2. $oDb = new db_mysql;
  3. $oDb -> setSource('db');
  4.  
  5. $aZmien = array(
  6. 'title' => 'nowy tytul',
  7. 'content' => 'nowa tresc'
  8. );
  9.  
  10. $oDb -> setWhere('id = 5'); // odpowiednik zapytania select * from X where id = 5;
  11. $oDb -> setOrder('id desc');
  12. $oDb -> setLimit (0,5);
  13.  
  14. $oDb -> dbUpdate('ksiega', $aZmien);
  15. $oDb -> dbInsert('ksiega', $aZmien);
  16. $oDb -> dbDelete('ksiega');
  17.  
  18. print_r($oDb->dbSelect('ksiega', array('title', 'content')));
  19. ?>

Oczywiście z tej klasy możesz sobie skorzystać. Bardzo fajnie działa winksmiley.jpg

Pozdro tongue.gif

--------------------
+Quote Post
dragoste
post 16.10.2007, 18:47:35
Post #11

-----

1. Gdzie połączenie z DB? ;> Przegapiłem, czy brak? ( metoda dbConnect)
2. Podoba mi się biggrin.gif Miałem jeszcze kilka pytań ale już doszedłem wszystko co i jak działa w Twojej klasie zanim sformułowałem pytania biggrin.gif

Czyli jedyne pytanie to czy po prostu zapomniałeś połączyć się z bazę w przykładzie czy coś pominąłem snitch.gif

Skoro mówisz, że mogę skorzystać, to skorzystam smile.gif No może lekko przerobię.
+Quote Post
matix
post 16.10.2007, 19:32:42
Post #12

-----

Nie, nie winksmiley.jpg Nic nie pominąłem.

Metoda dbConnect() jest odpowiedzialna za łączenie z bazą danych, tylko, że wyciąga ona dane z array-a w postaci:

1. <?php
  2. $db = array (
  3. 'host' => 'localhost',
  4. 'user' => 'user',
  5. 'pass' => 'haslo',
  6. 'type' => 'mysql', // takie dla pdo ;)
  7. 'table' => 'tabela'
  8. );
  9. ?>

Natomiast jest takie cudo, jak setSource(), która pobiera mi przez mój frameworkowy config, plik /configs/nazwaconfiga.ini, gdzie jest konfiguracja w stylu

Kod
host = localhost
user = user
pass = pass
type = mysql
table = tabela

i wiadomo, przekształca to na arraya;)

Tak własnie to wszystko działa tongue.gif

--------------------
+Quote Post
Kiler
post 4.12.2007, 12:10:43
Post #13

-----

Cytat(matix @ 15.10.2007, 22:08:52 ) *
Tak, musisz zawsze zmienić w każdej metodzie modelu wszystko. Najlepiej weź kartkę, rozpisz sobie co i jak ma wyglądać i po prostu zrób jeden, porządny sterownik MySQL. Do przykładu, ja ci pokażę mój:

Klasę mojego autorstwa, db_mysql znajdziesz tutaj: http://cpaste.com/3175. Uploaded specjalnie for you smile.gif

witajcie,
A jak wygląda klasa db_exception questionmark.gif bo z kolei ja to przegapiłem gdzies smile.gif

pozdr

--------------------
poczatkujacy
+Quote Post
matix
post 24.02.2008, 09:35:00
Post #14

-----

1. <?php
  2. class db_exception extends exception {}
  3. ?>

Tylko tyle;)

--------------------
+Quote Post
kruk
post 29.09.2009, 13:40:32
Post #15

-----

Cytat(matix @ 15.10.2007, 22:08:52 ) *
(...)
(...)

Czy ktoś ma jeszcze aktualne kody tej klasy, zaprezentowanej przez matrix'a - Niestey powyższe linki są już nie aktualne :/
Będę wdzięczny uaktualnienie linków lub inne propozycje (niezbyt rozdętych) klas, tego typu
+Quote Post
iro88
post 14.10.2010, 08:07:38
Post #16

-----

Aby nie tworzyć nowego tematu i nieco odświeżyć...

Jest w php kilka kwestii, które mnie nurtują. Mianowicie, chciałbym zrobić własny framework MVC, ponieważ wydaje mi się to prostsze niż korzystanie z istniejących 'kombajnów', zalewających człowieka na wstępie masą helperów. Zarazem chciałbym zrozumieć jak to wszystko działa i mieć to poczucie, że to co pisze jest w 100% napisane przeze mnie. To co obecnie zaplanowałem dla swojego frameworka MVC to struktura:

-Models
-Views
-Conrollers
index.php

(rewolucji nie ma ;P)

Aktualnie całość działa tak, indexController.php który przechwytuje zmienną z adresu ($strona=example), sprawdza ją pod kątem bezpieczeństwa i zwraca odpowiedni widok poprzez include do index.php

Widząc, frameworki innych osób, zastanawiam się, jak w to wszystko mam wpleść obiekty. Kombinowałem i jedyne do czego mi się przydadzą to modele danych, ale w innych wypadkach zastanawiam się po co? Skoro można zastosować funkcje? Z drugiej strony, widzę, że include niemal nie występuje w innych projektach, więc jak to jest?

Przyznam że, martwi mnie moje nadużywanie include. Do każdego widoku dołączam plik z modelem i plik z konrtollerem, a główny szablon już całkowicie jest naszpikowany tymi wszystkimi plikami. Czy moje obawy są słuszne? Czy da się to jakoś rozwiązać? I do czego mogą mi się tu przydać obiekty? Jak z nich korzystać?

Wiem, że pytania wydać się mogą śmieszne i może proste, ale nie mam kogo o to spytać.
+Quote Post
cojack
post 27.10.2010, 20:24:39
Post #17

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Nie skupiaj się na implementacji, tylko na tworzeniu interfejsów. Zrozum czym jest programowanie zorientowane obiektowo.

--------------------
cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena
+Quote Post
Spawnm
post 27.10.2010, 20:31:54
Post #18

Grupa: Moderatorzy

Po ostatnim poście stwierdzam że iro88 nie zna podstaw oop a chce się brać za pisanie fw.
Iro88, naucz się dobrze php i jakiś fw i dopiero potem zabieraj się za własny jeśli nadal będziesz mieć taką potrzebę.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:32