![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym stworzyć skrypt: - który sprawdza włączenie js - który sprawdza włączenie cookies - który sprawdza przeglądarkę - blokuje dostęp do strony (gdy js, i cookies wył) - wyświetla faq jak włączyć cookies/js w danej przeglądarce Myślę że temat dość prosty i niezbyt wymagajacy. Chciałbym to zrobić w php, ponieważ PHP umiem, a o gotowca w js nie będę prosił. Liczę na pomoc! -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Chciałbym stworzyć skrypt: - który sprawdza włączenie js - który sprawdza włączenie cookies - który sprawdza przeglądarkę - blokuje dostęp do strony (gdy js, i cookies wył) - wyświetla faq jak włączyć cookies/js w danej przeglądarce Myślę że temat dość prosty i niezbyt wymagajacy. Chciałbym to zrobić w php, ponieważ PHP umiem, a o gotowca w js nie będę prosił. Liczę na pomoc! 1. W znaczniku: <noscript> </noscript> Ja tam umieszczałem znacznik meta z przekierowaniem do strony innej 2. W javascript/php robisz tak: zapisujesz ciasteczko np. 'test' o byle jakiej wartości może być nawet true i czasie time() + 10 <- dla php 3. Dla java script: Kod navigator.appName 4. Do znacznika <noscript> wrzuć meta z przekierowaniem np. <META HTTP-EQUIV=Refresh CONTENT="0; URL=brak_js.html"> A jak brak cookie, ja bym na początku ładowania strony zapisał w javascript cookie i je odczytał i w razie czego później: Kod document.location = adres; // lub window.location = adres; 5. W punkcie 4 odeślij do strony z faq i po problemie ;p (ja też za js nie przepadam ale masz gotowca w necie ;d jak coś to pisz na pw) -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jak mówisz że jest gotowiec w necie to poszukam dokładniej. Tutaj kolega fifi napisałe wyogólnikowany kod dla js, a ma ktoś może takie coś ale np. w php? Czy istnieją tam podobne funkcje?
-------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
Jak to czytasz, to współczuj mi. Przebolewam za swe grzechy... Współczujcie... Gdzie to współczucie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
PHP (w przeciwieństwie do JS) działa po stronie serwera, a nie klienta. No ale to już powinieneś wiedzieć, "ponieważ PHP umiesz". Tyle na ten temat.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Dlatego js nie sprawdzę z poziomu PHP. Znalazłem funkcję w php sprawdzania przeglądarki i zrobiłem funckję do sprawdzenia cookie.
1. COOKIES Zapisujemy cookie i sprawdzamy czy ono jest. Jak nie ma odsyłamy do strony info.php?alert=brakcookies, sprawdzamy przeglądarkę i wyswietlamy odpowiednie faq jak włączyć obsługę cookie. 2. JAVASCRIPT Jedyne rozwiązanie dla js, to przy <noscript> przekierować na info.php?alert=brakjs i za pomocą php odpowiednio to odebrać oraz sprawdzic przeglądarkę i wyświetlić odpowiednie faq jak włączyć js. 3. UŁATWIENIE Zamykamy wszystko w funkcji i dajemy na początek każdej strony: sprawdz_uzyt('js'); / sprawdz_uzyt('cookie); / sprawdz_uzyt('all'); zaleznie od tego co mamy na danej podstronie. Kodu nie podam bo jeszcze ktoś go później znajdzie i będzie miał gotowca. Dziękuję za pomoc. -------------------- Zawieszony w pisaniu przez @mike - pisze na PW. <?php echo !$lubie.'moderatorow' ?>
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ach - a nie łatwiej tak:
Kod if(document.cookie) alert("tak"); else alert("nie"); zamiast zapisywanie jakiś ciasteczek w PHP czy Bóg wie co?
Ten post edytował kamil4u 19.03.2009, 20:06:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakbym dał:
To czy kod php wykona się gdy noscript? -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź - w końcu to około min roboty
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, gdyż php działa po stronie serwera i wysyła gotowy wynik do użytkownika.
![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie działa. Będę kombinował z tym bo mnie zaciekawiło...
Pochwalę się moim kilku minutowym dziełem "sprawdź mnie!". I na dodatek wszystko działa, tzn. gdy wyłącze js to wyświetla się Twoja przegladarka obsluguje javascript, a jak wyłacze cookies wyswietla się Twoja przegladarka nie obsługuje cookies! Jeszcze myślałem nad tym aby dać:
Ale wtedy JS nie działa. A zna ktoś moze podobny sposób? Bo o ile COOKIE i to wszystko mozna na poziomie php to dlaczego sprawdzenia JS nie można? Potem jakbym miał to w zmiennej mogę dać strstr i poszukać nie. Ten post edytował thomson89 19.03.2009, 20:35:24 -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 23:37 |