![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wszystkim.
Mam pewien problem. Zrobiłem i ostylowałem sobie własny formularz na stronie, który wysyła dane na dwa emaile. Wszystko działa prawidłowo. Chciałbym dodać do tego funkcjonalność zapisu danych z formularza do arkusza kalkulacyjnego w google docs. Znalazłem jedno rozwiązanie: 1) stworzenie formularza w arkuszu google docs i podmiana go z moim własnym formularzem, niestety to automatycznie wyłącza mi wysyłanie emaili, ponieważ form action kieruje wtedy bezpośrednio do formularza, a nie pliku php, który zbiera dane z formularza i wysyła je na podane emaile. Chciałbym to jakoś połączyć. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak uzyskać taki efekt ? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie. Ten post edytował Robsonwd 25.11.2014, 22:08:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słabo to opisałeś:
Cytat stworzenie formularza w arkuszu google docs i podmiana go z moim własnym formularzem Wyjaśnij to porządnie, bo na logikę, stworzenie formularza w google i podmiana go z moim własnym to to samo, jakbyś powiedział - zrobiłem swój formularz (z pominięciem google). Zrobiłeś formularz google i jak zamieniłeś go na własny? Jeśli chodzi Ci o to, że przez jakieś api wstawiłeś formularz google do siebie na stronę, to możesz jedynie pogrzebać w dokumentacji, czy są jakieś hooki, albo spróbować przez javascript przechwycić wysyłanie formularza i najpierw wysłać ajaxem zapytanie do Twojego pliku, a później puszczać dalej. -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam własny formularz poza google, zakodowany przeze mnie w htmlu i php od początku. Z formularzem google miałem na myśli opcję, którą znalazłem na pewnej stronie, czyli stworzenie nowego w google docs z takimi samymi polami i podmiana zawartości tego stworzonego w google docs z tym stworzonym przeze mnie od podstaw na stronie internetowej, tyle tylko, że taki formularz zapisuje tylko do gdocs, a nie wysyła emaili, ponieważ form action kieruje wtedy bezpośrednio do arkusza google.
Poniżej kod html formularza Kod <form role="form" action="mail.php" method="post"> <input type="text" name="company" id="company" class="form-control" placeholder="Your company"> <input type="text" name="city" id="city" class="form-control" placeholder="City"> <input type="text" name="person" id="person" class="form-control" placeholder="Name and surname"> <input type="tel" name="phone" id="phone" class="form-control" placeholder="Phone number"> <input type="email" name="email" id="email" class="form-control" placeholder="E-mail"> <button type="submit" id="submit-btn" class="btn btn-default">Submit</button> </form> gdzie mail.php to Kod <?php $to = 'user1@domain.com, user2@domain.com'; $subject = 'email from domain.com'; $company = $_POST['company']; $city = $_POST['city']; $person = $_POST['person']; $phone = $_POST['phone']; $email = $_POST['email']; $message = '<b>Message from website</b>'. "\r\n". "<br>" . '<b>Company:</b> '. $company . "\r\n". "<br>" . '<b>City:</b> '. $city . "\r\n". "<br>" . '<b>Person:</b> '. $person . "\r\n". "<br>" . '<b>Phone:</b> '. $phone . "\r\n" . "<br>" . '<b>Email:</b> '. $email . "\r\n"; $headers = 'From: ' . 'companies@domain.com' . "\r\n" . 'Content-type: text/html; charset=utf-8'; mail($to, $subject, $message, $headers); echo "Thank You, your email has been sent!<br />"; include 'success.php'; ?> Chciałbym do tego dołączyć możliwość zapisywania tych samych danych, z formularza do arkusza google, tylko nie bardzo wiem jak to ugryźć, api google sheets mówi o .net i java, natomiast nie ma tam nic o php. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 04:14 |