![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 1 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się i nie mogę nic wymyślić, w jaki sposób sprawdzić, czy cała tablica ma zadaną wartość. Tablica jest definiowana "stopniowo" i ma elementy od 0 do 8. Po prostu jest to tabela, która sprawdza parę warunków i jeśli jest on sprzeczny to przypisuje do elementu wartość true, a jeśli nie to false. Chciałem zrobic na samym końcu coś takiego:
(w rzeczywistości wykonywane są inne rzeczy w zależności od warunku, ale to akurat nie ma większego znaczenia, bo zasada działania jest ta sama). Pomysł ten wziąłem jako analogię przypisania do całej tablicy jednej wartości: która to działa. Dlatego właśnie nie wiem już co jest źle napisane. Może ktoś coś podpowiedzieć? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował kefirek 1.07.2011, 12:53:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ up to co napisałeś w zasadzie można sprowadzić do tego:
Ale ogólnie to nie wiem czy autorowi nie chodziło o coś innego. @autor czy chodziło Ci o to co napisaliśmy czy może o to że chcesz sprawdzić czy wszystkie rekordy tabeli są identyczne i mają wartość powiedzmy true? Bo jeśli tak to trzeba wyszukiwać na odwrót to znaczy - jeżeli wszystkie muszą być true to sprawdzasz za pomocą funkcji in_array() czy nie ma tam czasem choćby jednego false - jeśli jest to oznacza, że wartość całej tablicy to nie true. Pozatym przypisanie typu $tablica[] = true; nie oznacza że $tablica = true; tylko jest to po prostu dodanie do tablicy kolejnej wartości na zasadzie:
Taki kod da wynik typu tablicy z rekordami ('a','b','c')... HTH ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 1 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chodziło mi właśnie o sprawdzenie, czy wszystkie elementy są takie same i maja zadaną wartość. A co do tego przypisania, to też mi się wydaje, że to jest przypisanie takie jak pokazałeś, ale nie wiem jakim cudem to działa tak, że niezależnie ile el. ma tablica to i tak wszystkie są początkowo zdefiniowane jako true.
Teraz wszystko działa, dzięki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 13:15 |