![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 6.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcę obliczyć różnicę wyrażoną w dniach pomiędzy dwiema datami (ale bez sobót i niedziel) czyli tylko dni robocze. Używam poniższych funkcji, jednak tam są liczone wszystkie dni.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aleś namieszał
![]()
troszeczke sie nad tym mozna bylo poglowic jakas godzina... Mozna oczywiscie zabezpieczyc sie przed nieoczekiwanymi typami danych itp, ale to juz sobie zrobisz, np. mozna dodac instrukcje ktora zawsze odejmie od siebie date wieksza od mniejszej, zeby nie bylo cyrkow, bo jak ktos poda odwrotna kolejnosc dat w parametrach funkcji to sie mamy blad. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zrobiłem nieco inaczej
![]() Potrzebowałem zliczać dni robocze pomiędzy dwoma datami, z tym że: - uwzględniając również święta, - biorąc pod uwagę godzinę, przy czym nie doliczać dnia, jeśli początkowa data jest po godzinie 15-tej. Dni wolne postanowiłem trzymać w bazie danych. Pierwsza wersja funkcji (parametr 'rob' określa czy liczyć kalendarzowe czy robocze):
Działa. Jednak średnio na każdej stronie wywołuję to 10 razy. Można spróbować oszczędzić liczbę zapytań. Tak powstała druga wersja:
Oszczędzamy bazę, korzystamy z keszu. Natomiast sam jestem ciekaw czy to jest dużo lepsze rozwiązanie. A może da się to zrobić lepiej? -------------------- Efemental.pl - nasz punkt słyszenia :: recenzje :: tylko metal!
Opensource'owy klon Cantra: http://github.com/magnax/Simtr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jakis czas temu splodzilem taki skrypt
http://nospor.pl/liczba-dni-roboczych-n23.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.05.2025 - 08:33 |