Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][HTML][?] Język arabski na stronie., Proszę o pomoc dotyczącą kodowania...
-CzarnyWEOL-
post 1.06.2008, 23:51:28
Post #1

Goście

Witam!

Otóż na swojej stronie tworzę Multilanguage. Ze żadnymi językami nie miałem problemu, tylko z arabskim... Nie działa żadne kodowanie... Strona się wykrzacza, proszę zobaczyć samemu -> http://weol.pl/?lang=ara Użyłem odpowiedniego kodowania -> charset=iso-8859-6

Odkryłem jedną rzecz. Mianowicie otworzyłem plik php z arabskim tłumaczeniem w Wordzie.
Jak ktoś chce sam przetestować to proszę ściągnąć plik -> ściągnij!

Następnie jak otwieram w Wordzie, to działa mi jak wybiorę Unicode.
Screen:

Natomiast jak wybiorę jakikolwiek inny, np. polecany tutaj UTF-8 to tekst się sypie...
Screen:

Zna ktoś oznaczenie tego zwykłego Unicode, które mam wpisać w charset? Może jeszcze inaczej trzeba to zrobić?

Proszę o pomoc...
Go to the top of the page
+Quote Post
devnul
post 2.06.2008, 00:26:29
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

do kodowania na stronie arabskich krzaczków tak jak i większości innych polecam raczej kodowanie utf-8 niż jakiekolwiek ISO, jest z nim znacznie mniej problemów, wtedy przeglądarka obsłuży to poprawnie. Ważne żeby nie tylko kodowanie było ustawione w nagłówku oraz meta ale takżę sam plik był kodowany utf'em

--------------------
Profesjonaliści są przewidywalni...
strzeż się amatorów...
FL4SHB4CK - imprezy, galerie, lokale
+Quote Post
-CzarnyWEOL-
post 2.06.2008, 01:19:01
Post #3

Goście

Dziękuję za odpowiedź.

Przetłumaczone na język arabski pliki otwieram za pomocą Macromedii. Sprawdziłem teraz kodowanie. W pierwszym poście dałem jeden próbny plik, możesz sam ściągnąć i sprawdzić kodowanie.

Więc jest to Unicode, jednak w pierwszym poście przedstawiłem sytuację, że Unicode to nie to samo co UTF-8, ponieważ w Wordzie wybierając Unicode język arabski działa, natomiast wybierając UTF-8 nie działa. Czy Unicode to to samo co UTF-8? Wnioskuje, że nie, więc jakie oznaczenie do charset ma to Unicode?

Nie jestem webmasterem, zostało mi wytłumaczone jak mam działać i dodawać nowe języki i według tego postępuję. Trochę się orientuję.

Jeśli chodzi o zmiany jakie mogę wprowadzać do danych języków to wygląda to następująco:

Cytat
elseif ($langu=="ara")
{
$_SESSION["lang"]="ara";
$_SESSION["imglang"]="eng";
$_SESSION["kodowanie"] = "charset=utf-8";
}

Jak widać mogę tylko dostosować kodowanie, wspomniałeś coś o meta, co miałeś na myśli?

Proszę o pomoc... Koleś z Emiratów Arabskich trochę się napracował z tłumaczeniem, a ja nie mogę tego wstawić winksmiley.jpg
+Quote Post
Kicok
post 2.06.2008, 19:00:15
Post #4

-----

Najprawdopodobniej będzie to UTF-16.

Spróbuj skonwertować to sobie na UTF-8 (chociaż nie jestem pewien, czy wszystkie arabskie znaki zostaną zachowane). W przeciwnym wypadku strona może nie wyświetlać się poprawnie (w UTF-16 każdy znak jest zakodowany w 2 bajtach) - no chyba że wszystko zrobisz w UTF-16

Pamiętaj też, że arabski jest językiem pisanym od prawej do lewej. Google -> HTML, atrybut "dir"

Ten post edytował Kicok 2.06.2008, 19:00:52

--------------------
"Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
+Quote Post
TejGo
post 13.12.2009, 17:12:23
Post #5

-----

Witam
Problem podobny do poprzednika, aczkolwiek z innej strony.
Strony tworze w NVu i Kompozerze, aczkolwiek niby to samo to jednak są różnice w wyświetlaniu kodu.
Jestem w trakcie robienia wielojęzycznej strony , w której miedzy innymi jest też arabski
Kłopot jest w tym że każda strona jest identyczna w wyglądzie, prócz arabskiej
W momencie ustawienia tego, że pisownia jest od strony prawej do lewej, całe menu i layout przestawia się na prawą stronę, w formie lustrzanego odbicia.
Menu główne i menu wychodzące spod menu głównego jest całkowicie rozjeżdżone, nie ma powiązania z submenu, litery i powiązania się pojawiają całkowicie w innych miejscach.
W dodatku pisownia jest tak jak powinno czyli od prawej do lewej, lecz cyfry już nie są arabskie
i w NVu i w Kompazerze cyfry arabskie się wyświetlają poprawnie,na sposób arabski - jednak już na stronach wyświetlanych w IEx czy FF czy Operze już są normalne, europejskie, dziwnie powiększone.
Jak z chińskim czy japońskim nie mam takich kłopotów, to z arabskim są, przy próbie zrobienia strony w sposób normalny, by szata graficzna była ujednolicona wszystko się rozjeżdża i wychodzi to co wychodzi.

Strona w języku polskim -

Strona w języku arabskim -
Jak widzicie strona się rozjechała we wszystkie strony, menu które się pokazuje spod komendy w JS onmouseover w ogóle znikło, a jeżeli juz jest to całkiem w innym miejscu i tylko w jednym miejscu
po prawej stronie jest gif z sylwetką okręty, w miejscu jego nazwy dopiero się pojawia pierwsze menu - ale problem jest w tym że tylko jedno menu, a gdzie reszta questionmark.gif
Przestawiłem lekko stronę w lewo, by miało jakikolwiek wygląd, gdyż teraz to sie wyświetla chociaż menu spod : onmouseover.

Chciałbym by strona była taka jak tutaj - strona po arabsku, ale w poprawnym wyglądzie, to tylko fragment, ale tutaj problem jest taki ze litery nie są wyświetlane jak powinny - na arabski sposób od prawej do lewej, tylko w normalny, europejski sposób.
no i jeszcze te cyfry, w NVu sie wyświetlają poprawnie, a po zapisaniu i otworzeniu w przeglądarce już nie - ciekawi mnie czemu
Kodowanie strony jest w ISO-8859-6 - arabski ogólny i działa spokojnie
Pzrepraszam za chaotyczne pisanie, ale już od ponad 2 tygodni mi to łamie głowe i czego bym nie próbował to nie wychodzi.
I nigdzie nie znajduje odpowiedzi na problemy.
Dziekuję za jakiekolwiek sugestie
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8.05.2025 - 06:11